Litvanya Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları ile Litvanya Demiryolları İdaresi tarafından düzenlenen “Viking Tren Projesi: İntermodel Çözümler, Kalkınma ve Gelecekteki Beklentiler - Project Viking: Intermodal Solutions, Development and Prospects” konulu konferans 28 Mart'ta Grand Hyatt İstanbul Oteli'nde gerçekleşti. Konferans'ta UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de konuşma yaptı. Konferans sonunda JSC Litvanya Demiryolları ile anlaşma imzalayan UTIKAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin konferansta yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi.

"Dünyanın büyük ekonomilerinin krizinde etkisi ile artan rekabetçi iş ortamında ticaret hacimleri düşmeye devam ettiğini görüyoruz.

Ekonomilerin küçülmesi  lojistik sektörünü de derinden etkiliyor. Lojistik sektöründe de karlar azalırken diğer taraftan bizden yeni yatırımlar ve hizmetlerin sunulması bekleniyor.

Sektörün bu süreçte yeni ve entegre hizmetler üretmesi aynı zamanda yeni pazarlara ulaşmak için yeni taşımacılık koridorları tasarlamak zorunluluğu önem kazanıyor.

Küresel krizin ekonomilerde derinden hissedildiği son birkaç yılda Türkiye dinamik ve büyüyen ekonomisi ile oldukça şanslıydı. Ülkede siyasi istikrarın sürmesi, genç nüfus ve yüksek işgücü potansiyeli sayesinde Türkiye, geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 10'luk bir büyüme rakamını yakaladı.

Bu büyüme rakamı ile Türkiye Çin ve Hindistan gibi ülkelerin hızına ulaşmış oldu.

Bugün otomotiv, havacılık, kimyasal ürünler, gıda, makina, tekstil, inşaat ve perakende gibi sektörler Türkiye'nin parlayan sanayileri konumuna geldi.

Bugün artık Türkiye'nin 81 ili farklı sektörlerde dünyaya ihracat yapıyor, bununla gurur duyuyoruz.

Bu arada dış ticaret hacmimiz 300 milyar dolara ulaştı.2023 yılında ise bu rakamın 1.2 trilyon dolar olmasını hedefliyoruz.

Bu demektir ki, önümüzdeki 10 yılda lojistik sektörü tam 4 kat oranında büyüyecek.Bu amaca ulaşmak için ise bizim mevcut pazarları koruyup, bu pazarlardaki payımızı artırırken bir yandan da yeni pazarlar keşfetmek ve ürettiğimiz malları yeni pazarlara ulaştırmak için yeni lojistik koridorlar ve merkezler açmamız gerekiyor.

Ancak iş sadece yeni lojistik koridorlar bulmakla kalmıyor. Bu koridorların verimli bir şekilde işletilmesi zorunluluğu da sözkonusu.
Lojistik verimliliğin artması için ulaşım altyapısının geliştirilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması ve gümrük işlemlerinde ülkeler arası işbirliği yapılmasına ihtiyaç var. Uluslararası ticaretin önündeki bu üç önemli engelin kaldırılması lojistik sektörü için oldukça önemlidir.

Dış ticaretin önündeki bu engellerin kaldırılmaması durumunda lojistik sektörünün müşterilerine katma değer yaratacak hizmet ve ürünler sunması çok mümkün görünmüyor.
Taşımacılık ve lojistik hizmet üretenlerinin önündeki yolsuzluk, gümrük hizmetlerindeki karmaşa, bekleme süreleri gibi engellerin kaldırılması halinde başta maliyetlerin düşürülmesi olmak üzere müşterilerine çok daha fazla katma değer yaratacak hizmetler sunabilecekler.

Kamu ve özel sektör  kurumlarının  üretim ve tüketim noktalarındaki sorumluluğu ve işbirliği ise lojistik zincirin tamamlanmasını sağlayacaktır.Kamu ve özel sektör kurumlarının işbirliği uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldıracağı gibi aynı zamanda küreselticaretin teşvik edilmesini ve uygun rekabet ortamının yaratılmasını da sağlayacaktır.

Viking Projesi, Baltık ve Karadeniz’i  birbirine bağlayan çok özel bir proje. Viking Projesi Türkiye içinde önemli bir koridor olacaktır.

Bugün burada Uluslararası Taşımacılık ve Hizmet Üretenleri Derneği  UTİKAD’ın, Litvanya Lojistik Derneği  LINEKA ile imzaladığı anlaşma,  bu projenin Türk lojistik sektörüne tanıtılması noktasında UTİKAD’a önemli bir misyon yüklüyor.

Viking Projesi, Türkiye’nin kuzeyinden Ortadoğu’ya, Akdeniz’e  hatta  Kuzey Afrika’ya, ihracat ve ithalatının  gelişerek artması açısından katkıda bulunacaktır."

Erkeskin; "UTİKAD, lojistik sektörünün ve diğer sektörlerin yeni pazarlarda daha da büyümesine ve pay almasına katkıda bulunacak Viking Projesi’ne gerekli katkıyı sağlamak için üzerine düşen görevi yapacaktır." diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim