ABD savaş gemisi ‘USS Barry’ 3'üncü kez Karadeniz'de 

Amerikan savaş gemisi USS Barry, 31 Ekim'de terkettiği Karadeniz'e, bugün Çanakkale Boğazı'na giriş yaparak yeniden dönüyor. ABD, böylece Montrö Boğazlar Anlaşması'nın gemi kalışı için tanıdığı 21 günlük süreyi girdi-çıktı planıyla üçüncü kez kullanmış oluyor.

Karadeniz’e 15 Eylül'de açılan, 31 Ekim'de ise Ege’ye dönüş yapan, askeri adı DDG-52 olan USS Barry destroyeri, 18 gün aradan sonra yeniden Karadeniz’e açılmak üzere bugün saat 06.55’de geçiş için klavuz kaptan alarak Çanakkale Boğazı'na girdi. USS Barry’ye bir Türk Sahil Güvenlik botu da eşlik etti. Saat 07.58’de Çanakkale önlerine ulaşan USS Barry destroyeri, 36 mil uzunluğundaki Çanakkale boğaz geçişini tamamlayarak Marmara Denizi'ne açıldı.

24 EKİM'DE KARAYA OTURMUŞTU

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, önceden belirlediği program dahilinde, Karadeniz’e birinci geçişi sırasında Samsun limanına ziyaret düzenleyen ABD'nin 8 bin 422 grostonluk, 154 metre boy, 20 metre genişlikteki, 9.4 metre draftı (su altı derinliği) bulunan destroyeri, 24 Ekim günü, karaya oturmuştu. USS Barry, Samsun Sanayii iskelesi girişinde, rıhtıma yanaştığı sırada, topuk diye isimlendirilen, deniz dibindeki kum tepesine oturmuştu. ABD gemisinde kırmızı alarm verilmesine yol açan bu kaza ardından, Samsun limanındaki 3 römorkörün yardımıyla USS Barry destroyeri yeniden yüzdürülmüştü. ABD donanmasına ait USS Barry destroyerinin, 3 Aralık'a kadar Karadeniz’de kalacağı belirtildi.

ABD’nin MC Faul isimli destroyeri de 13 Eylül'de girdi- çıktı yaparak Montrö’yü aşma planını, 6'ncı Filo’nun komuta-kontrol gemisi USS Mount Whitney 30 Ekim'de 2'nci kez uygulamıştı. Üçüncü girdi- çıktı ise 31 Ekim tarihinde Karadeniz’den çıkan USS Barry’nin bugün yeniden Çanakkale Boğazı'na giriş yapması ile tekrarlandı.

Bu arada, ikinci girdi- çıktıyı gerçekleştiren 6'ncı Filo'nun komuta-kontrol gemisi, USS Mount Whitney’in, yarın sabah Karadeniz’den çıkış yaparak, İstanbul Boğazı'na saat 06.30’da giriş yapacağı, Çanakkale Boğazı'nı da geçerek Ege’ye açılacağı kaydedildi.(dha)

 

Editör: TE Bilişim