Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybedenler anıldı

1 Mart 1958 yılında batan Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden çoğu öğrenci 300'den fazla kişi için vapurun battığı İzmit Körfezi'nde saygı dalışı gerçekleştirildi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler, törenle anıldı.

Vapur faciasının 60. yılı dolayısıyla İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmit Lisesi'nde gerçekleştirilen anma törenlerine, İzmit Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Bulut ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar, mezunlar ve öğrenciler katıldı.

İzmit Lisesi'ndeki törende konuşan Bulut, bu olayı unutmayacaklarını ve bundan ders çıkarmaya devam edeceklerini vurgulayarak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Batan vapurda bulunan ve hayatını kaybedenler arasında günde 7-8 kilometre yürüyen öğrenciler olduğuna dikkati çeken Bulut, "Bugünle mukayese edersek zor koşullardan çok daha iyi günlere geldik. Öğrencilerimizden bu zamanı ülkemiz lehine değerlendirmelerini rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

İzmit Lisesi Mezunları Derneği (İZLİDER) Başkanı Cem Gökmen ise 60. yıl dönümünü geride bıraktıkları Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil deniz kazasında hayatını kaybedenleri rahmet ve saygıyla andıklarını vurguladı.

1927 yapımı Üsküdar Vapuru'nun o dönemde İzmit Körfezi'nin yüm yolcu yükünü taşıdığını belirten Gökmen, "31 yaşındaki yorgun Üsküdar, o günkü fırtınaya dayanamadı ve İzmit'in çocuklarıyla birlikte battı. Kaybeden değerlerimizi canlı tutabilmek, gelecek nesillere aktarabilmek için bu yaşanan olayı hatırlamak ve hatırlatmak gerektiği kanısındayım. Daha uzun seneler okulumuzun bahçesinde onları anmak en büyük görevimiz ve isteğimiz." diye konuştu.

Gökmen, İzmitliler olarak vapur iskelesine "Üsküdar Faciası Anıtı" yapılmasını istediklerini de dile getirdi.

Konuşmaların ardından, öğrenciler faciada ölenler için beyaz balon uçururken, vatandaşlar da bahçedeki 1 Mart 1958 Deniz Faciası Anıtı'na karanfil bıraktı.

Denize karanfil bırakıldı

İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmit Lisesi'ndeki anma programlarının ardından faciada ölenler anısına, 1 Mart Vapur İskelesi'nde denize karanfil bırakıldı.

İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan Üsküdar Vapuru'nun 1 Mart 1958'de fırtına nedeniyle batması sonucu, çoğunluğunu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 400'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Karamürsel'de de anma töreni gerçekleşti

Karamürsel ilçesinde, 1 Mart 1958'de batan Üsküdar Vapuru'nun batması sonucu hayatını kaybedenler Karamürsel Alp Türbesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

Anma programına Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Karamürsel Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karacan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sadık Eroğlu, İlçe Emniyet Müdürü Okan Tekin, AK Parti Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz, AK Parti İlçe Başkanı Recep Demirel, CHP İlçe Başkanı Şinasi Yazar, MHP İlçe Başkanı Çetin Öksüz ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından katılımcılar tarafından faciada yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

Buradaki programın ardından iskeleye geçilerek, denize karanfil bırakıldı ve Karamürsel Su Altı Sporları Derneği (KARSAD) dalgıçları tarafından deniz üzerinde "1 Mart Üsküdar Faciasını Unutmuyoruz" yazılı pankart açıldı.

Gölcük, vapur faciasını unutmadı

Üsküdar Vapuru faciasının 60. yıl dönümü dolayısıyla Gölcük Belediyesi tarafından 1 Mart Şehitliği'nde düzenlenen törene, Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Jandarma Komutanı Binbaşı Burçak Kırca, Gölcük Emniyet Müdürü Ahmet Yılmaz, Gölcük Müftüsü İlyas Öztel, Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar hazır bulundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Kaymakam Altıntaş ile Belediye Başkanı Ellibeş anıta çelenk sundu.

Altıntaş, çelenk sunumunun ardından yaptığı konuşmada, faciada hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun eğitim için İzmit'e giden öğrencilerin olduğunu kaydetti.

Bu olaydan ders almak durumunda olduklarını vurgulayan Altıntaş, "Burada şehitlerimizi anarken ülkemizin hangi şartlarda bugünlere geldiğini de kendimize sormalıyız." dedi.

Belediye Başkanı Ellibeş de tarihe geçen Üsküdar Vapuru faciasında 400'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, her birine Allah'tan rahmet diledi.

Konuşmaların ardından, Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Faciada yaşamını yitiren ağabeyi Ali Işık Yandık'ın mezarı başında dua eden kız kardeşi Berat Saraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ben o dönemlerde Gölcük Gazi Ortaokuluna gidiyordum. O dönemde burada lise olmadığı için öğrenim İzmit'te yapılıyordu. Bu facia yaşanırken ben 12 yaşındaydım. Büyük bir acı yaşadık. Bu facia en büyük deniz kazalarından biri olarak tarihe geçti. Ağabeyimin ölümünden dolayı benim öğrenimim ortaokulda son buldu. Allah bu tür acıları bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Programın ardından, Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) bünyesindeki 8 dalgıç, saygı dalışı gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim