1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası Anıldı

1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası, ilk kez olayın gerçekleştiği Cumartesi gününe denk gelirken, anma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, deniz ulaşım ağını batma riski olmayan deniz otobüsleriyle hizmet verir hale getirdiklerini söyledi.
 
Kocaeli'nin tarihinde 17 Ağustos Depremi'nden sonra en büyük facia olarak bilinen 1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası, tam 50 yıl önce yine bir cumartesi günü yaşanmıştı. Yolcularının çoğu İzmit Lisesi ile Gölcük Barbaros Hayrettin Paşa Lisesi öğrencilerinden oluşan Üsküdar Vapuru, 1 Mart 1958 yılında saat 12.23'te İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa bir süre sonra, Derince açıklarında dalgalara yenik düşerek, batmıştı.

Tam sayısı belirlenememekle birlikte yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, 40 kişi sağ olarak kurtulmayı başarmıştı. Tam yarım asırdan beri her yıl anılal Üsküdar Vapuru Faciası şehitleri, kaza yaşandıktan sonra ilk kez yine bir Cumartesi gününe gelen günde anıldı.

Belediye ile Kocaeli Sivil Platformu tarafından düzenlenen anma töreni Marina'da yapıldı. Anma törenine protokol, İzmit Lisesi öğrencileri, kazada yaşamını yitiren kişilerin yakınları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende zaman zaman duygulananlar, gözyaşlarını tutamadı.

Törende konuşan Başkan Karaosmanoğlu, faciada hayatını kaybedenlere rahmet dilerken, tarih boyunca yaşanan doğal afetlerden bazılarında insan kusuru olduğuna dikkat çekti.

Afetlerden ders çıkarmak gerektiğini belirten Karaosmanoğlu, "Göreve geldiğimizde şu anda bulunduğumuz iskele yoktu. Atatürk Gemisi harap vaziyette bekletiliyordu. Biz kendimize yakıştıramadık. 1 hafta içinde Atatürk Gemisi'ni çalışır vaziyete geçirdik. Şu anda Körfez içinde 10'un üzerinde iskelemiz bulunmakta. Deniz otobüslerimiz var. Pırıl pırıl sahillerimiz var. Deniz ulaşım ağını kurarken, bu tür facialar yaşanmaması için batma riski bulunmayan deniz otobüslerini hizmete soktuk. Gençlerimize güzel denizler, güzel mekanlar bırakmak için çalışıyoruz. Bu tarz faciaların olmaması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

ANIT YAPILSIN

Yaşanan faciada yaşamını yitiren Niyazi Kurt'un torunu Yavuz Kurt, okuduğu şiirle herkesi duygulandırdı.

Sivil İnsiyatif Platformu yetkilisi Işık Alnıpak, Büyükşehir Belediyesi'nden bu faciayı ömür boyu unutturmayacak bir anıt yaptırması talebinde bulundu.

Törene katılanlar daha sonra Atatürk Gemisi ile denize açılarak, kazanın yaşandığı Derince açıklarına hareket etti. Kazanın yaşandığı yere gelince, hazırlanan çelenk Karaosmanoğlu ve şehit yakınları tarafından denize atılarak, ölenler için dualar okundu. (Cihan Haber Ajansı)

haberler.com

Editör: TE Bilişim