'Üsküdar Faciası' şehitleri törenlerle anıldı  
 
İZMİT Körfezi'nde 1 Mart 1958'de, İzmit İskelesi'nden hareket ettikten kısa süre sonra aniden patlayan fırtınaya yakalanarak batan ‘Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden çoğunluğu lise öğrencisi 387 kişi, İzmit, Gölcük ve Karamürsel'de düzenlenen hüzünlü törenlerle anıldı.

Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit'in dışında lise olmadığından, yolcularının çoğunluğunu Gölcük ve Karamürsel ilçeleri ile buralara bağlı sahil köylerinde oturan ve İzmit Lisesi ile Sanat Okulu'na vapurla gidip gelen öğrenciler oluşturuyordu. O tarihte, cumartesi günü de yarım gün eğitim olduğundan öğrencilerin büyük bir bölümü biran önce evlerine gidebilmek için birkaç dakika sonra olacaklardan habersiz Üsküdar Vapuru'na akın etmiş, Kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki Üsküdar, saat 13.00'de İzmit İskelesi'nden hareket etmişti. Üsküdar Vapuru, o günkü meteorolojik tahminler de bu kadar gelişmediğinden yaklaşık 5 dakika sonra bugünkü Petrol Ofisi Derince Tesisleri açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalanmış, şiddetli dalgalara yakalanan ve hala “Hurdaya ayrılmalıydı” tartışmaları süren Üsküdar ikiyea ayrıldıktan sonra batmıştı. Faciada denize dökülen ve çouğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak hayatını kaybetti. Vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı'nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terkettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında Kaptan Mehmet Aşçı'nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmıştı.

Bu faciada hayatını kaybedenlerin sayısı ile ilgili olarak her yıl değişik rakamlar söylenmesine rağmen, ilk günlerde açıklanan rakam 387 kişi olarak biliniyor.

İZMİT'TEKİ TÖREN

Üsküdar Faciası’nda hayatını kaybedenler için ilk tören İzmit Lisesi'nde gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Yardımcısı Mustafa Ünlüsoy, İzmit Belediye Başkanı Ak Parti'li Nevzat Doğan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. İzmit Vapur İskelesi önündeki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li İbrahim Karaosmanoğu ise o tarihte yaşanan facianın yoksulluğun ve büyük ölçüde ihmalin sonucu yaşandığını, o tarihte ilçelerde lise olmadığından vapura binenlerin büyük bir bölümünü İzmit'teki liselere giden öğrencilerin oluşturduğunu hatırlattı.

Faciada babası ve 2 ablasını kaybeden Nuray Büyükarman, yaptığı konuşmada, aradan 52 yıl geçmesine rağmen bu acının unutulmadığını, Üsküdar Vapuru'nun çok eski olmasına rağmen hala sefere çıkartırıldığını ve sonucunda da bu facianın yaşandığını söyledi. Sivil İnsiyatif Platformu Dönem Sözcüsü Numan Gülşah ise 52 yıl sonra da olsa, İzmit Marina'da 1 Mart Şehitleri ile ilgili bir anıt yaptırılmasını önerdi.
Daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Atütürk Vapuru ile Üsküdar Vapuru'nun battığı yere gidilerek denize çelenkler atıldı.

GÖLCÜK'TEKİ TÖREN

Facia kurbanlarının büyük bir bölümünün oturduğu ilçe olan Gölcük'teki 1 Mart Şehitliği'nde yapılan törende de Kaymakam Mustafa Pekdemir, Belediye Başkanı Ak Parti'li Mehmet Ellibeş, faciadan sağ kurtulanlardan Hikmet Ağaçkoparan ve Ayla Savaşkan Suluöz ile facia kurbanlarının yakınları katıldı. Faciadan sağ kurtulanlardan 68 yaşındaki Ayla Savaşkan Suluöz yaklaşık 2 saat denizde kaldıktan sonra kurtarıldığını anlattı.

Facia kurbanları Karmürsel İlçesi'nde düzenlenen törenele de anıldı.

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

Üsküdar faciasının kurbanları anıldı

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim