Urla’ya talih kuşu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 milyon YTL’lik alt yapı yatırımı götürdüğü Urla’yı, yeniden “turizmin yıldızı” yapmayı hedefliyor. Başkan Kocaoğlu, İzmir Körfezi ile bağlantısı olması nedeniyle, ilçedeki arıtma tesisine büyük önem veriyor.

İzmir’in turistik ilçelerinden Urla’nın en büyük problemlerinden biri olan evsel atıkların arıtılması sorunu,  kısa süre sonra devreye alınacak  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Atıksu Arıtma Tesisi ve 2009 yılı başında hizmete alınması planlanan Urla Atıksu Arıtma Tesisi ile çözümlenecek. Bu arıtma yatırımlarını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca ilçeye 30 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşeyecek. Böylelikle Urla, özlenen eski günlerine dönecek.

Deneme çalışmaları başladı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından yaptırılan arıtma tesisini bir protokolle devralan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, tesisi 710 bin YTL.’lik yatırımla 6 ayda tamamladı. İşletime hazır hale getirilen tesis, İzmir Yüksek  Teknoloji Enstitüsü Kampüsü ve aynı bölgede bulunan Gülbahçe ve İçmeler’in atıksularını arıtacak. 22 bin 500 nüfusa göre planlanan tesis kum tutucular, dengeleme havuzları, tambur ızgara yapısı, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, filtre besleme havuzu, arıtılmış su havuzu, çamur yoğunlaştırma ve idari binalardan oluşuyor.

Denize kirli su gitmeyecek

Urla’da atıksular kanalizasyon şebekesi ile  bir noktada toplanarak derin deşarjla denize veriliyordu. Atıksu Arıtma Tesisi’nin kurulması ile birlikte atıksular arıtıldıktan sonra temiz olarak denize verilecek. Böylelikle ilçede büyük bir çevre sorunu da çözümlenmiş olacak. 4 milyon 390 bin YTL’ye mal olacak tesis, Urla Merkez, İskele, Çeşmealtı, Kalabak ve Zeytinalanı bölgelerinin atıksularını arıtacak.

Azot ve fosfor arıtımını içeren uzun havalandırmalı ileri biyolojik aktif çamur sistemine göre dizayn edilen biyolojik arıtma tesisi, saniyede 250 litre atıksu arıtacak.  Tesiste kaba ızgara-burgulu pompa, ince ızgaralar-havalandırmalı kum tutucu, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, ultraviyole dezenfeksiyon ünitesi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, mekanik çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma üniteleri bulunuyor.

Başkan kararlı

İzmir Körfezi ile bağlantısı olması nedeniyle Urla’da arıtma tesisi kurulmasına öncelik verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Başkan Kocaoğlu,“Yarımada İzmir kadar Türkiye için de önemli. Burası İzmir’in ve ülkenin elindeki en büyük potansiyellerden biridir. Kentimizin ve bu güzide ilçemizin çevre sorununu çözmek için yola çıktık. Urla’da olduğu gibi diğer turistik ilçelerimize kazandıracağımız altyapı yatırımları ile İzmir’i her bakımdan örnek bir kent haline getirme hedefimizde bir adım daha ilerlemiş olacağız” diye konuştu.

Kanallar tamamlanıyor

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla’da İller Bankası tarafından yapılamayan kanal altyapılarını da tamamlamak üzere harekete geçti. Buna göre ilçede 1 milyon 777 bin YTL’lik yatırımla toplam 30 bin 403 metre uzunluğunda atıksu kanalı inşa edilecek. İzmir büyükşehir Belediyesi’nin Urla’daki kanal çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim