Denizcilik Müsteşarlığından Üniversiteli Denizcilere Müjde

Yüksek Öğretim Kurumunun Denizcilik Müsteşarlığı alehine Danıştay'da açtığı davada yürütmenin durdurulması kararı ile üniversiteli denizcilerin Gemi adamları Sınavlarına girmeleri ve STCW Sözleşmesine göre belgelendirilmeleri, tehlikeli bir sürece girmişti.

Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ, Denizcilik Müsteşarlığı'nın teklifi üzerine, Yüksek Öğretim Kurumunun 18-19 Ekim 2007 tarihli toplantısında, YÖK'e bağlı eğitim kurumlarının STCW sözleşmesine göre devamlı izlenmesi ve değerlendirilmesi ile edinilen sonuçlarının IMO'ya bildirilmesine yönelik bir protokol'ün her iki kurum arasında imzalanmasının kabul edildiğini bildirdi.

Genel Müdür Poyraz yaptığı açıklamada şunları söyledi;

STCW Sözleşmesinin 1/8 kuralı taraf devletleri, hükümdarlık alanlarında yapılan denizcilik eğitimi ve buna ilişkin belgelendirme faaliyetlerini kuracakları bir nitelik standartları sistemiyle izlemekle yükümlü kılmaktadır. Türk Denizcilik idaresi yani Denizcilik Müsteşarlığı da YÖK bağlısı eğitim kurumlarının izlenmesini, 2547 sayılı yasa ile YÖK'e verilen hak ve yetkiler saklı kalmak koşulu ile, sadece STCW Sözleşmesi ve Değişikliklerinin öngördüğü inceleme/değerlendirme yapılandırması ile sınırlı tutacaktır. Ancak bu sınırlar, YÖK tarafından net olarak anlaşılamamış ya da bizim tarafımızdan YÖK'e tam olarak açıklanamamıştı.

Böyle olunca da iki kurum arasında, öğrencilerimizin yeterlik belgesi almalarına engel olabilecek, alabilseler bile özellikle EMSA (Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı) tarafından bu belgenin tanınmasına engel olabilecek olumsuz bir süreç başladı.

Denizcilik Müsteşarlığı olarak, YÖK başkanı Sayın Prof.Dr.Erdoğan Teziç ve YÖK Yönetim Kurulu üyesi Sayın Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu' na durumu ayrıntısı ile açıkladık. Kendileri de denizcilik öğrencilerinin mağduriyetini fark ederek, inisiyatif aldılar ve ortak hazırladığımız bir protokol ile kilitlenen bu denetim, izleme ve değerlendirme sürecini kurumların yetki ve sorumluluk alanlarını karşılıklı olarak belirleyerek yeniden çalıştıracak ilk adımları attık. Protokolün imzalanması, 18-19 Ekim de yapılan YÖK Yönetim Kurulu toplantısında kabul edildi.

Bundan sonraki süreçte, protokolün imzalanmasına müteakip, üyeleri YÖK'e bağlı eğitim kurumlarındaki öğretim üyeleri ile Müsteşarlığımızdan üst düzey yetkililerin bulunacağı bir komisyon eliyle, STCW' nin gerekleri doğrultusunda kurulacak bir nitelik standartları sistemi kapsamında üniversitelerimizdeki denizcilik eğitimi sistemini izleyebilecek, değerlendirebilecek varsa uygunsuzlukları tespit edebilecek ve yeterlik belgesini ancak bu standartları sağlayan kurumlarımızın öğrencilerine yönelik olarak düzenleyeceğiz.

Böylelikle nitelik standartları sistemimiz çalışabilecek, Türk gemi zabitleri hem Türk filosunda yabancı sularda ve hem de yabancı bayraklı gemiler de sorunsuz olarak çalışabilecekler.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim