Unesco'dan Uyarı: Görüntüyü Bozmayın!

Galataport, Haydarpaşa ve Dubai Kuleleri için UNESCO’nun hazırladığı raporda, “İstanbul’un tarihi yarımadasının görsel bütünlüğü tehdit edilmemelidir” denildi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP hükümeti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük önem verdiği Dubai Kuleleri ve Galataport gibi projelerin yeniden gözden geçirilmesi için UNESCO’dan rapor geldiğini açıkladı.

Detaylı rapor hazırlandı

Bakan Günay, CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal’ın soru önergesine verdiği yanıtta, UNESCO’nun, Dubai Kulelerine ilişkin rapor hazırladığını belirtti. Günay, “2006 yılı Nisan ayında İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın daveti üzerine UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) uzmanlarından oluşan bir heyet İstanbul’da inceleme yapmışlar ve detaylı bir rapor hazırlamışlardır” dedi.

 Yeniden gözden geçirin

Bakan Günay, “Bu raporlarda Tarihi Yarımada’nın görsel bütünlüğünü tehdit edebilecek tüm büyük ölçekli yeni gelişim ve altyapı projelerinin (Dubai Kuleleri, Haydarpaşa yüksek katlı binaları), Galataport ve Haliç Köprüsü projelerinin, Four Seasons Oteli’nin genişletme projesi ile birlikte yeniden gözden geçirilmesi ve bunların uluslararası standartlarda etkileşim çalışmalarının yapılması istenmiştir” dedi.

Haliç Tersanesi yok

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Türkiye’ye gelecek olan UNESCO heyetinin kararında Haliç Tersanesi’nin yıkılmasının nasıl bir etkisi olacaktır?” sorusuna ise, “İstanbul’un tarihi alanları, Dünya Miras listesine 4 ana bölüm olarak dahil edilmiştir. Bunlar, Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camii’ni içine alan Arkeolojik Park; Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma alanı ve Tarihi Surlar Koruma alanını içermektedir. Haliç Tersanesi belirtilen alanlar dahilinde bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Vatan

Editör: TE Bilişim