UNAKITAN KONUŞTU "PAMUK ELLER CEBE"

Arkas Holding tarafından Almanya'da yaptırılan Türkiye'nin en büyük konteynır gemisi Hilde A için İzmir Limanı'nda bir tören düzenlendi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, törende İzmirli girişimcilere İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi ihalesine girmeleri çağrısında bulunarak, "Pamuk eller cebe, en iyi parayı veren alır, Kaçak Bahis şimdiden hazırlığınızı yapın" dedi. İzmir Limanı içinde gerçekleşen törene, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Vekili Fahir Işıksız, Fransa Büyükelçisi Poul Poudade, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın yanı sıra aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Törende ilk konuşmayı Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas yaptı. Arkas, davetlilere katıldıkları için teşekkür ettikten sonra yine kendi gruplarına ait Marguerite A ile birlikte Türkiye'nin en büyük konteynır gemisi olan Hilde A hakkında bilgi verdi. Alman Peene Werft Tersanesi'nde yapılan geminin bin 530 TEU kapasiteli olduğunu belirten Arkas, "Bu gemi aynı anda 715 TIR'ın taşıdığı yükü taşıyacak kapasitededir" dedi. Lucien Arkas, konuşmasında Başbakan Erdoğan'a ve hükümete ekonomi ve siyasetteki istikrarı sağladığı için teşekkür etti.

Lucien Arkas, İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi konusunda grup olarak İzmirli yatırımcıları bir çatı altında toplayacak bir girişim içinde olduklarını da kaydetti.

"İHALE ŞARTNAMESİ HAZIRLANIYOR PAMUK ELLER CEBE"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise öncelikle Arkas Grubu'nu bu başarılarından dolayı tebrik etti. Unakıtan, dış ticaretin neredeyse yüzde 90'nın bu gemilerle gerçekleştiğini ifade ederek, dış ticaret artırılacaksa bu gemilerin de artmasının şart olduğunu kaydetti. Konuşmasında İzmir Limanı'nın özelleştirilme sürecine de değinen Unakıtan, "Bu liman olması gerektiği gibi değil, bakın komşu limanlara oralara nasıl gemiler yanaşıyor, bu limana nasıl gemiler yanaşıyor.

Bu limana büyük gemiler yanaşamıyor. Gidin bakın bir Lüksemburg'a, bir Honkong'a, İzmir Limanı da neden bu şekilde olmasın. Şimdi özelleştirme ile bu limanı güçlü bir gruba vereceğiz ki, bu yatırımları gerçekleştirebilsin. Bu yatırımları yapabilecek sermaye dışarıdan gelmiş ya da içeriden gelmiş fark etmez, ama bana 'içerden gelmesini istemez misin?' diye sorarsanız, elbette içerden gelmesini arzu ederim" dedi.

"AB'YE PARAYA İHTİYACIMIZ OLDUĞU İÇİN GİRMİYORUZ"

Hükümet olarak kayıt dışı ile mücadelede kararlı olduklarının altını çizen Unakıtan, kayıt dışının çözülmesi halinde Türkiye'nin dışarıya el açmak mecburiyetinde kalmayacağını söyledi. Türkiye'nin AB'ye paraya ihtiyacı olduğu için girmeyeceğini de ifade eden Unakıtan, ekonomik istikrarın süreceğini, AB ile müzakerelerin ise dile getirilen tarihlerden çok daha önce tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Unakıtan'ın konuşmasının ardından 2 ülke milli marşları eşliğinde Alman Peene Werft Tersanesi'nin filaması indirilerek, Türk Bayrağı ve Arkas'ın filaması gemiye çekildi. Gemiye Lucien Arkas'ın vefat eden kayınvalidesi Hilde Zandonati'nin ismi verilirken, geleneksel şampanya şişesi kırma törenini ise Hilde Zandonati'nin torunu ve Lucien Arkas'ın yeğeni Christina Consentino tarafından gerçekleştirildi.

Hilde A'nın gruba katılması ile Arkas'ın denizdeki gemi sayısı 17'ye çıktı. Bin 530 konteynır kapasiteli Hilde A, 184 metre uzunluğu, 24.5 metre genişliği, 14.2 metre derinliği, 22 bin 100 ton Deadweight ağırlığı ile Arkas Grubu'nun diğer gemisi Marguerite A ile birlikte Türkiye'nin en büyük konteynır gemisi özelliğini taşıyor.


Editör: TE Bilişim