Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşen Pendik-Köstence Ro-Ro hattının açılışı ile Türkiye’nin batı sınır çıkış kapılarında yaşanan sorunlar çözüme kavuşacak.

9 aylık bir görüşme sürecinden sonra sefere çıkan U.N Ro-Ro Pendik-Köstence hattı Türk nakliyecisi ve ihracatçısının dünya ile rekabet etmesini sağlayacak. Pendik-Köstence hattı ile birlikte yılda toplam 350 bin TIR taşıma kapasitesine ulaşan U.N Ro-Ro’nun CEO’su Sedat Gümüşoğlu; Pendik-Köstence ro-ro hattı ile Türkiye’nin batı sınır çıkış kapılarında yaşanan sorunların sıfıra ineceğini, hiçbir belge, kota sınırlamasına ulaşmayacak bir seviyeye gelindiğini belirtti. Bu durumun asla 2023 hedefleri için yeterli olmadığını istikrarlı bir şekilde kapasitelerini ve filo kapasitelerini arttırmaya devam edeceklerini söyledi.

Yılda toplam 30 bin TIR taşıma kapasiteli en büyük Ro-Ro gemisi geliyor


Konuşmasında bir de müjde veren Sedat Gümüşoğlu, Türkiye’nin en büyük ro-ro gemisini 2 yıl içinde filolarına katacaklarını ve bu ro-ro gemisi ile yılda toplam 30 bin TIR taşıyacaklarını kaydetti. Akdeniz ve Karadeniz’de Türkiye çıkışlarında bütün hatlarda üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek, 2023 hedeflerine ulaşmaya devam edeceklerini ifade eden Gümüşoğlu, belge ve transit geçiş işlemlerinin artık sorun olmaktan çıktığını bu hattı kullanan TIR’ların gerekli belge ve geçiş işlemlerinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından sağlandığını vurguladı. İstanbul ile Köstence arasına haftanın 6 günü de karşılıklı uçak seferleri koyduklarını belirten Gümüşoğlu, şoförleri de taşıyacaklarını ekledi.

Bir denizotoyolu açıldı

9 ay evel Sedat Gümüşoğlu’nun kendisine Pendik-Köstence hattını açmayı düşündüklerini söylediğinde bunun “laf olsun” diye söylendiğini düşündüğünü ifade eden Bakan Binali Yıldırım, “Bugün bunun gerçekliğini görmüş oluyoruz” dedi. 200 TIR kapasitesinin altını çizen Yıldırım, taşımacılıkta kombine taşımacılığının önemine çekerek ro-ro taşımacığının bir kombine taşımacılık sistemi olduğunu söyledi. Sistemlerin tümünü kullanarak daha ekonomik daha güvenli ve emniyetli bir taşıma yaparak rekabet gücünü arttırdıklarını belirtti.

Bakan Yıldırım: “Yapmazsak bizi taşımacılık sektörünün dışına atarlar”


Kombine ve tehlikeli yüklerin taşınmasının çok sıkı kuralları olduğunu ifade eden Yıldırım, bu konuyla ilgili bir Müdürlük tahsis ettiklerini artık fazla zamanın kalmadığını belirtti. Yıldırım: ”Sektörümüzü zorlamadan kademe kademe bu kuralları yerine getireceğiz. Yapmazsak bizi taşımacılık sektörünün dışına atarlar” dedi. Bu konuda sektörün tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek bu kuralları en geç 2014’e kadar tamamlayacaklarını vurguladı.

“Kombine taşımacılık ülkemizde ihmal edilen bir alan”


Göreve başladıklarında yurt içi taşımacılığın yolcu bazında %95 yükte %92 tamamen karayolu ağırlıklı olarak yapıldığını ifade etti.“Böyle bir şey yok. Dünyanın birçok ülkesinde bu oran daha düşük gelişmemiş ülkelerde bile” diyen Yıldırım, “Yollara yükledikçe yüklemişiz, yollar yetmez hale gelmiş” diye konuştu.

“Şimdi lojistik merkezler yapıyoruz”

Tren istasyonlarında, fabrikaların yanında, limanların arka taraflarında lojistik merkezler yaptıklarını söyleyen Yıldırım, buralara yük taşıma yapmak, buradan da demiryolları ile limanlara götürmek, limanlardan da gemilere yükleyerek dengeli bir taşıma sistemini yerleştirmek için bu lojistik merkezlerini kurduklarını ifade etti.

“AB’nin hedefi karayolu kullanma oranını %50’ye çekmek, bizim %70”

Türkiye’de karayolu kullanma miktarının %89’a gerilediğini ifade eden Yıldırım, bu rakamın hala yüksek olduğunu Avrupa Birliği’nin 2030 yılına kadar hedefinin karayolu kullanma oranını %50’ye çekmek olduğunu belirterek bu rakamın Türkiye şartlarında gerçekçi ihtimallerle %70'e çekilebilmesi olduğunu söyledi. Bundan sonraki bütün kombine ve emniyetli, ekonomik taşıma projelerine önem vereceklerini belirtti.

















 

 

Editör: TE Bilişim