Umut yolculuğu 100 metre sürdü

 BODRUM’dan bu sabah fiber tekneyle çıkılan umut yolculuğu, 100 metre açıkta sona erdi.

Su alarak batan teknedeki 5’i çocuk 20 sığınmacı, bölgenin sığlık olması sayesinde olayı ucuz atlattı. Yan yatan tekneden kurtulanlar, DHA kameraları tarafından görüntülendi. Bodrum’un Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki turistik Camel Beach plajından, bugün 05.30’da bindikleri 8 metrelik fiber tekneyle Yunanistan’ın İstanköy Adası’na (Kos) geçmeye çalışan Suriye ve Irak uyruklu umut yolcuları, umduklarını bulamadı.


Aralarında 3-8 yaş arası beş çocuğun da bulunduğu grup, sahilden 100 metre açılamadan teknenin su almasıyla yolculuğu tamamlayamadı. Yaklaşık 70 santimetre derinliğindeki suda yan yatan tekneden inen kaçaklar, alanın sığlık olması sayesinde olayı ucuz atlattı. Umut yolcularının karaya çıkmaya çalışmaları, DHA kameraları tarafından görüntülendi. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine giden polis, aşırı üşüyen 3 çocuk için bölgeye sağlık ekiplerini çağırdı. Çocuklar, ambulansla Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Teknede para ve ziynet eşyalarının bulunduğu çantalarının kaldığını söyleyen bazı mülteciler, yardım istedi. Bunun üzerine destek için bölgeye çağrılan Sahil Güvenlik ekipleri, teknede arama yaptı.


KUSURLU TEKNEYİ SATMIŞLAR

Eşi ve iki çocuğuyla umut yolculuğu için altı aydır beklediklerini söyleyen Halepli ilkokul öğretmeni 38 yaşındaki Rafcan Kutban, "Kişi başı 3 bin Euro ödeyip, eşlerimiz ve çocuklarımızla sağlıklı, ölüm olmadan bir yolculuk yapmak istedik. 60 bin euro verdiğimiz tekne patlak çıktı. Sahilden açıldıktan yaklaşık 50-60 metre sonra tekne su almaya başladı. Su hızla yükselince panik yaşandı. Tekne yana devrildi. Herkes kendini suya attı. Suya düştüğümüz yerde ayakta durabildik. Bizim için büyük bir şanstı. Ancak parayı kaptırdığımıza mı üzülelim kurtulduğumuza mı sevinelim bilemedik. Gece bize tekneyi teslim ettiklerinde bu teknenin 2 bin Euro bile etmeyeceğini söyledik, kavga çıktı. Ancak bize tekneyi bırakıp, organizatörler otomobile binip kaçtı. Çaresiz bindik" dedi. Sağlık durumları iyi olan umut yolcularının, ifadeleri alındıktan sonra Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtildi.


SABAHA KADAR OPERASYON

Kaçak geçişleri önlemek için Bodrum’da polisi ve jandarma karadan, Sahil Güvenlik ekipleri de denizden gece boyu denetim yaptı. Bitez Mahallesi’nde denize çıkma hazırlığı yapan 17 Afgan ve 18 Suriyeli yakalandı. Bir minibüs ve şişirilmiş hazır durumda bekleyen Bitez Mahallesi’nde 8 metrelik lastik bot ele geçirildi. Kaçakları getiren minibüsün şoförünün gözaltına alındığı belirtildi.(HÜRRİYET)
Editör: TE Bilişim