Umuda yolculukta çocuklarıyla ölüme gitti

 Irak'tan 11 yıl önce kaçarak Suriye'ye geçen ve buradaki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Zine Ömer Al Aczahdy'nin, 3 çocuğu ile ailesinden habersiz çıktığı umut yolculuğu, Bodrum açıklarında teknenin batmasıyla ölümle son buldu 

Ülkelerindeki iç savaş ve kargaşa nedeniyle yeni bir hayat umuduyla yola çıkan sığınmacıların, Avrupa ülkelerine gitmek için irtibata geçtiği insan kaçakçıları aracılığıyla çıktıkları yolculuklar, ölümle sonuçlanabiliyor. Bodrum'da, 19 Aralık'ta Yalıkavak Mahallesi Kiremit Adası açıklarından Kos Adası'na geçmek üzere denize açıldıktan sonra batan teknede ölen 18 kişi arasında Iraklı Zine Ömer Al Aczahdy ile çocukları bir yaşındaki Yusuf, 6 yaşındaki Nadin ve 10 yaşındaki Ahmed Abdu Zeydeki'nin cesetlerine ulaşıldı

 "En acı teşhis"

Eşi ve çocuklarının ölüm haberinin bildirilmesi üzerine Irak'tan Muğla'nın Bodrum ilçesine gelen Abdurrahman Salih Zeydeki, Adli Tıp Kurumu morguna gelerek cenazeleri teşhis etti. Burada acı bekleyişini sürdüren Zeydeki, otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından eşi ve çocuklarının cenazelerini, İstanbul'a götürerek burada defnedecek. Zeydeki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayı haber alır almaz Türkiye'ye geldiğini belirterek, çok büyük bir acı yaşadığını söyledi. Irak'ta 11 yıl önce yaşanan olaylar nedeniyle ailesiyle kaçarak Suriye'ye göç ettiklerini dile getiren Zeydeki, bu kez de Suriye'de başlayan savaş nedeniyle eşi ve 3 çocuğunu kayınpederi Ömer Mustafa ile İstanbul'a gönderdiğini kaydetti.

Zeydeki, kendisinin de daha sonra Irak'a gittiğini ifade ederek, "Eşim, babası ve çocuklarımızla İstanbul'a geldi ve burada oturma izni aldı. Bir süre sonra ben de gelecektim" dedi.

Eşinin, İstanbul'da beraber kaldığı babasına Irak'a gideceğini söylerek evden ayrıldığını anlatan Zeydeki, bunu da sonradan öğrendiğini belirtti. Zeydeki, "Irak'a gideceğim diye çocukları da alıp ayrılmış fakat birilerinin de yardımıyla Bodrum'a gelmiş. Burada göçmen kaçakçılarıyla tanışarak olayın yaşandığı gün tekneye binmiş" diye konuştu.

 "Savaştan kaçıp denizde can vermek çok büyük acı"

Teknenin batması sonucu 18 kişinin öldüğünü hatırlatan Zeydeki, şöyle konuştu: "Ölenler içerisinde eşim ve 3 çocuğum var. Ben, eşim ve çocuğumu savaştan kaçırdım daha iyi bir hayat yaşasınlar diye İstanbul'a gönderdim ancak onlar Ege Denizi'nde bizden habersiz çıktıkları yolculukta boğularak hayatlarını kaybetti. Bu, çok büyük bir acı. Savaştan kaçıp denizde can vermek çok büyük acı. Yaşadığım acıyı anlatmam mümkün değil."

Cenazeleri almak için eşinin babası Ömer Mustafa ile Adli Tıp Kurumuna geldiklerini anlatan Zeydeki, eşi ve çocuklarının cenazelerini İstanbul'da defnedeceklerini, kendisinin de diğer yakınlarıyla İstanbul'da yaşamaya çalışacağını dile getirdi. Zeydeki, eşinin ve çocuklarının Yunanistan üzerinden İsviçre'de bulunan yakınlarının yanına gitmeye çalıştığını söyledi. Iraklı aileden geriye ise çocukları ile mutlu günlerde çektikleri fotoğraflar kaldı.

 Olay

Bodrum'da, 19 Aralık'ta Yalıkavak Mahallesi Kiremit Adası açıklarından Kos Adası'na geçmek üzere denize açılan Suriye ve Irak uyruklu sığınmacıların bulunduğu ahşap teknenin batması sonucu 14 kişi kurtarılmış, helikopter ve botlarla başlatılan arama kurtarma çalışması sonucunda 13'ü çocuk 18 kişinin cesedi bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim