Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bugün Uluslararası Ulaştırma Forumuna Türkiye olarak damgamızı vurduk. Bunu memnuniyetle söyleyebiliriz." dedi.

Bakan Arslan, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Formu (ITF) 2017 Yıllık Zirvesi'nde ulaştırma bakanlarının yer aldığı küresel bağlanabilirlik konulu paneldeki konuşmasının ardından forum kapsamında düzenlenen fuarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı standı gezdi. Bakan Arslan’a ziyaretinde İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu da eşlik etti.

Burada basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Arslan, Türkiye’nin ITF 2017’ye damgasını vurduğunu belirterek, "Bunu memnuniyetle söyleyebiliriz. Gerek ülke, gerek bakanlık olarak bugüne kadar yaptıklarımızla ilgili konumumuzu, yapmak istediklerimizi ve bundan sonraki hedeflerimizi anlattık." diye konuştu.

Türkiye’nin ulaştırma alanındaki projelerinin forumda anlatıldığını dile getiren Arslan, "İstanbul Büyükşehir Belediyemiz (İBB) ile birlikte İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Marmaray dahil, raylı sistemlerin birbiriyle entegrasyonu ve İstanbulluların hayatını kolaylaştırması adına ortaya koyduklarımız, daha da önemlisi kısa sürede aynı anda birçok projeyi gerçekleştiriyor olmamız nedeniyle, Büyükşehir Belediyemiz aynı zamanda burada bir mansiyon ödülü alacak. Bu konuda da damgasını vurdu." ifadelerini kullandı.

" 'Yap, işlet, devret' modeli dünya çapında artık Türk modeli olarak anılıyor"

Ayrıca forum kapsamında ulaştırma bakanlarının katıldığı ana oturumda İstanbul’da yapılan yeni havalimanının da anlatıldığını aktaran Arslan, şunları söyledi:

"Elbette ki, büyüklüklerini biz biliyoruz ama burada bu kadar bakanın olduğu bir ortamda bunların tekrar uluslararası bir platformda gündeme getirilmesi çok önemliydi. Ve daha da önemlisi moderatörün özellikle Türkiye’deki 'yap, işlet, devret' modelinin buradaki bakanlara anlatılması ve onların da kendi ülkelerinde uygulayabilmeleri konusunda istediği açıklamaydı ki, biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü Türkiye’de gerek Ulaştırma Bakanlığı, gerek Sağlık Bakanlığı, gerek Enerji Bakanlığı özellikle 'yap, işlet, devret' modeliyle çok başarılı uygulamalar yapıyorlar. Ve bizim Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak gerek havalimanlarında, gerek kara yollarında gerek deniz limanlarında gerçekleştirdiğimiz 'yap, işlet, devret' modeli dünya çapında artık Türk modeli olarak anılıyor."

Bugünkü görüşmelerde 'yap, işlet, devret' modelinin gündeme geldiğini ve bu modelin detaylarının merak edildiğini dile getiren Arslan, "Bunları özelikle vurguladık ve dedik ki Türkiye’deki 'yap, işlet, devret' modelli projelerin amacı gerek sosyal fayda, gerekse ülkeye katma değer oluşturması adına ortaya koyduğumuz ve gerçekleştirdiğimiz projelerdir." şeklinde konuştu.

Bakan Arslan, hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinin Türkiye’deki 'yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirilen projeleri gıpta ile izlediğini ve kendi ülkelerinde uygulamak adına ayrıntılı bilgi talep ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Daha önce Sayın Başbakanımızın bakanlığı döneminde de birçok ülkede biz 'yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirdiğimiz projelerin hem yöntemini, hem karşılaşılan zorlukları ve bu zorlukları nasıl çözdüğümüzü ortaya koyup, anlatmıştık. Bugün burada da bunları tekrar ifade ettik. Tekrar memnuniyetle ifade etmek isterim ki, ITF’ye Türkiye damgasını vurdu. Bu ülke olarak, ülke insanı olarak bizi de memnun etti ve gururlandırdı."

Öte yandan Bakan Arslan, değerlendirmelerinin ardından Ukrayna Altyapı Bakanı Volodymyr Omeljan ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim