HOPAPORT’TA GÜVENLİK EĞİTİMLERİ ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR.

HOPAPORT Liman tesisleri Güvenliğinden sorumlu tüm personel Uluslar arası Gemi ve Liman Tesisleri güvenliği eğitiminden geçiriliyor.

HOPAPORT’ta ISPS Kod programı kapsamında Liman Güvenliği eğitimleri ve tatbikatları aralıksız devam ediyor. ISPS Kod yönetmeliği gereği her yıl (iki tarih arası 18 ayı geçmeyecek şekilde) yapılması gereken tatbikat programına göre 2013 yılında Liman sahasında yapılan uygulamalı tatbikatın ardından bu yılda tüm Güvenlik Personeli HOPAPORT Danışman firması TEPE Güvenlik-RSO Organizasyon uzmanı Bilgin Çaşkurlu tarafından organize edilen programa göre HOPAPORT toplantı odasında yapılan sunum ve bilgilendirme ile seminer olarak icra edildi.

Hopa Liman Başkanı İshak Özdemir, Hopa Sahil Güvenlik Bot komutanı Kd. Üsteğmen Rüstem Altundaş, Recep Ünlü ve Selim Yetim, HOPAPORT Güvenlik Müdürü Olgun Çıtlak, HOPAPORT Teknik Müdürü ve HOPAPORT ISPS sorumlusu Hasan Dudak ve Liman güvenliğinden sorumlu tüm Güvenlik Personelini de eğitim tatbikatına katılan isimler oldu.

HOPAPORT Güvenlik Müdürü Olgun Çıtlak eğitimin açılış konuşmasında güvenliğinden sorumlu oldukları Hopa Limanında tüm güvenlik önlemlerinin eksiksiz alındığını, ancak gelişen şartlarda alınan tüm bu önlemlerin yeniden gözden geçirilmesi ve Uluslar arası normlara uygun hareket edilmesi anlamında bu eğitime önem verdiklerini ifade etti.

HOPAPORT Danışman firması TEPE Güvenlik Organizasyon uzmanı Bilgin Çaşkurlu toplantı öncesi kendini tanıtarak 5 yıl süreyle birlikte olacaklarını ve HOPAPORT’un ISPS Tesis Güvenlik planını hazırladıklarını ve planın Bakanlıktarafından onaylandığını ifade etti.

Bilgin Çaşkurlu verdiği bilgide Planın uygulanmaya başlandığını, Bundan sonraki tüm uygulamaların bu plan doğrultusunda hayata geçirileceğini, uygulamanın her aşamasının hayata geçirilip geçirilmediğinin kontrol edilmesi, plan kapsamında Muharebe usullerinin denendiği, diğer kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, liman tesisinde çalışan yetkililerin plan dâhilinde çalışmalarının takibi, planın gelişen duruma karşı yeterli olup olmadığı, ISPS yönetmeliği kapsamında Liman Güvenliğinde koordine sağlanacak Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve diğer birimlerle koordine de bu plan dâhilinde tatbik edileceğini söyledi.

HOPAPORT Güvenliğinden sorumlu tüm personel de eğitim tatbikatında, karşılaşılabilecek her türlü terör, yangın, vb konularında bilgileri ve deneyimleri tatbikat süresince en üst düzeye çıkartılması hedeflendi.

ISPS code nedir?

11 Eylül olaylarından sonra tüm dünya, terörün küresel bir sorun olduğunun ve ülkelerin topyekûn ve koordineli bir şekilde bu sorunla savaşması gerektiğinin bilincine vardı. Bu doğrultuda Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) denizde ve denizden gelebilecek terör eylemlerinin önlenmesi amacıyla, gemi ve liman tesislerinin güvenliğine ilişkin yeni tedbirlerin alınması konusunda Deniz Güvenlik Komitesi’ni (MSC) yetkilendirilmiştir.

Deniz Güvenlik Komitesi (MSC) tarafından, denizde ya da deniz yoluyla gelebilecek terör eylemlerinin önlenmesine yönelik yeni kuralların belirlenmesi ile gemi ve liman tesislerinin güvenliği için yeni tedbirleri içeren, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kod’u (ISPS CODE) oluşturulmuştur. 01 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kod’u (ISPS CODE) ile denizcilik sektörüne, güvenlik (security) kavramı getirilmiş, IMO tarafından, gemilerle birlikte liman tesisleri de dahil olmak üzere, deniz güvenliğine yönelik yeni düzenlemelerin yapılmasına başlanmıştır.

Bu doğrultuda hazırlanan, limanların ve gemilerin her türlü güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından da onaylanan ISPS CODE’un getirdiği sorumluluk, liman yöneticileri, gemi sahipleri ve yük taşıyıcıları tarafından paylaşılıyor. IMO üyesi tüm ülkelerin ve denizcilik şirketlerinin sisteme dahil edilmesini öngören ISPS CODE’un kapsadığı konular arasında, gemi ve liman güvenliğinin yanı sıra güvenlik ekipmanı kurulup kontrol edilmesi, kargo giriş çıkışlarının denetlenmesi de bulunuyor.

*IMO (Uluslararası Denizcilik Kuruluşu) kararları uyarınca, Kasım 2001'den itibaren deniz güvenliğine yönelik bir dizi güvenlik tedbiri yürürlüğe girmiştir,

*IMO Güvenlik Komitesi ve alt çalışma grupları tarafından Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu hazırlanmıştır,

*SOLAS Chapter XI - 2 (denizde güvenliği arttırıcı tedbirler) ile ISPS kod tesis edilmiştir,

*ISPS kod 2002 / 2004 IMO Diplomatik Konferanslarında kabul edilmiştir.

Hayati Akbaş/HOPA

Editör: TE Bilişim