2. Ulusal Liman Kongresi" Dokuz Eylül Üniversitesi'nde başladı

2. Ulusal Liman Kongresi" 'Sürdürülebilirlik ve İnovasyon' temasıyla başladı. Kongrede liman işletmeciliğiğinin yenilikçilik, teknoloji, çevresel uyum ve yenilenebilir enerji konularında yeni gelişmelere ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen “2. Ulusal Liman Kongresi" 'Sürdürülebilirlik ve İnovasyon' temasıyla Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu'nda başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel'in Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit ile birlikte ev sahipliği yaptığı kongreye; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Genel Sekreteri İrfan Bilgin, Dekan Yardımcısı ve Bilim ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci katıldı.

Açılışta konuşan Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, ikincisi düzenlenen kongrenin 120 bilim insanının katılımıyla önemli bir platforma dönüştüğünü belirterek, "Liman İşletmeciliği; yenilikçilik, teknoloji, çevresel uyum ve yenilenebilir enerji konularında yeni gelişmelere ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda bakanlığın yeşil liman projesi önemli bir adımdır. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yetişmiş eleman temini ve sektörün ihtiyaç duyduğu bilimsel bilgiyi sağlamak amacıyla fakültemiz canla başla çalışıyor. Üniversitelerin, sektörün ve kamunun önemli isimleriyle bir araya gelerek düzenlediğimiz bu kongrenin faydalı sonuçlar doğurmasını diliyorum" dedi.

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit ise liman işletmeciliğinin kendi dışında birçok işkoluna olanak sağladığını vurgulayarak, "Hem sektörel hem de bilimsel olarak liman işletmeciliği, sektörler arası 'hibrit' bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda birçok işkoluna da olanak sağlıyor. İnşaat, ulaştırma, eğitim, turizm, deniz işletmeciliği, fizik, kimya, biyoloji, gemi inşaa, lojistik, mühendislik gibi pek çok iş ve bilim dalı konusuna giriyor. Bugün Türkiye'nin dört bir yanından akademik camianın desteğini görüyoruz. Öncelikle fakültemin değerli öğretim üyelerine, katkı sunan ve katılım sağlayan sektörün önemli temsilcilerine ve desteğini esirgemeyen kamu temsilcilerine teşekkür ediyorum. Kongrenin üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Liman kavramının birçok disiplini ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel de "Aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel yanları var. İzmir yüzyıllar boyunca önemli bir liman kenti olmasının en çok kültürel sonuçlarını yaşamıştır. Limancılık, inovatif bir zekaya, sürdürülebilir kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Bunun da yolu eğitimden geçiyor. Bilimsel bilginin ve iyi eğitimli çalışanların sanayide yer alması inovasyon ve sürdürülebilirliğin en önemli adımlarıdır" dedi.

Prof. Dr. Yaparel konuşmasının ardından; Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, Prof. Dr. Güldem Cerit, İrfan Bilgin, Murat Yılmazer, Prof. Dr. Hercules Haralambides'e teşekkür plaketi sundu.

Editör: TE Bilişim