Betsmove FONT-FAMILY: Verdana">BATIK ULLA’NIN TOKSİN YÜKÜNE BİLİRKİŞİ İSTENDİ

6 Eylül 2004 tarihinde 2 bin 200 ton toksin atık yükü ile birlikte batan M/V Ulla'nın yükünü boşaltan Omur Gemi Kurtarma şirketi 'Yükün tespiti için' Sulh Hukuk Mahkemesinden bilirkişi istedi.

Hatay'ın İskenderun İlçesi açıklarında 6 Eylül 2004 tarihinde 2 bin 200 ton toksin atık yükü ile birlikte batan St. Vincent bandıralı M/V Ulla adlı geminin toksin yükünün büyük bölümü çıkarıldı.

İskenderun Körfezi'nde, 40 metre derinlikteki M/V Ulla'nın içinde bulunan zehirli toksin atık yükünü çıkarma çalışmaları devam ediyor. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Şubat 2005'te açılan ve 8 Mart'ta sonuçlanan toksin yükü çıkartma ihalesini kazanan Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat AŞ, ihale bedelinin çıkartım maliyetini kurtarmayacağı gerekçesiyle çıkan yükün tespiti için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Omur Gemi Kurtarma Genel Müdürü Saffet Ayabakan “Ulla’daki yükün çıkartılması ve uygun geminin yükün sahibi Lafarge tarafından bulunmasının uzun zaman sürmesinden dolayı ‘Fly ash’ olarak tarif edilen uçucu külün bu zaman süreci içerisinde katılaşması nedeniyle operasyonun durumu değişmiş deniz altında bulunan sertleşmiş atığın parçalanarak su üstüne çıkartılması için yeni ekipmanlar bölgeye gönderilmiştir” dedi.

Gemideki yükün durumunu ve tonajının tespiti için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak bilirkişi istediklerini söyleyen Omur Gemi Kurtarma Genel Müdürü Saffet Ayabakan “Yükün çıkartılmasını ve operasyonun koordinesini yapan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri ile ilgili bir sorunumuz yoktur. Bu konuda KEGKİ ile gayet uyumlu çalışıyoruz” dedi.

Ayabakan, ihale aşamasında üst tabaka haricindeki yükün 'toz halinde olduğunun tahmin edildiğini, ancak geçen sürede deniz altındaki toksin yükün her tarafının betonlaştığı ve çıkan yükün fazlalığından dolayı ihale bedelinin artırılmasını talep etti. Mahkeme ise, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim