Yeni dönemde özel sektör ulaştırmanın içinde daha aktif olacak
 
Ulaştırma sektörü ile ilgili AKP'nin Seçim Beyannamesi'ndeki görüşü özetle şöyle: "Ulaştırma sektöründe, özel sektör dinamizmini de içine alan politika ve atılımlara yeni dönemde de hız verilecektir.Kamu kaynağını daha az, alternatif finans modellerinidaha fazla kullanarak, havaalanları ve deniz yapılarında başarıyla uyguladığımız modellerin diğer altyapı projelerine de tatbik edilmesi önceliklerimiz arasında olacaktır."

Ülkemizde 22 Temmuz tarihinde yapılan Genel Seçimler sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tekrar tek başına iktidar olma hakkı elde etti. AKP, Genel Seçimler öncesi kamuoyuna duyurduğu 'Seçim Beyannamesi'nde geçen 4.5 yıllık iktidarları döneminde birçok konuda ve ulaştırma sektöründe neler yaptıklarına ve iktidara geldikleri vakit neler yapacaklarına yer verdi. Yapılan Genel Seçim AKP'nin tekrar tek başına iktidara taşıdı.

Bir önceki AKP Hükümetinin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, seçimler öncesinde yasa gereği görevinde istifa etmişti.

Yeni dönemde AKP, ulaştırma sektöründe başka ne gibi hizmetlerde bulunacak?

Seçim öncesi kamuoyuna duyurulan Seçim Beyannamesi'nde ulaştırma sektörü ile ilgili neler yapılacağı belirtiliyor? Diğer bir deyişle gelecek 4 yılda ulaştırma sektöründe ne gibi gelişmeler yaşanacak? Transmedya Dergisi olarak bu konulara ışık tutan Seçim Beyannamesi'nin ulaştırma ile ilgili bilgilerine yer verdik.

Ana hedef tüm ulaşım modlarının paralel gelişimini sağlamak

AKP'nin Seçim Beyannamesi'nin ulaştırma ile ilgili bölümünün giriş kısmında sektöre bakış açıları şu sözlerle anlatılıyor:

"Türkiye coğrafi konumu itibariyle tüm ulaşım türlerinin rahatça kullanabileceği bir ülke olmasına rağmen, geçmişte uygulanan politikalar nedeniyle neredeyse tek tür taşımacılığın yapıldığı bir ülke haline gelmişti. Yurtiçinde karayolu taşımacılığma yüzde 90 düzeyinde bağımlı hale gelen ulaşım sistemimizin bu haliyle sürdürülebilmesi artık mümkün değildi. Bu nedenle AKP iktidarı, göreve geldiğinde ilk iş olarak ulaşım sistemlerinin dengeli bir şekilde gelişimini sağlayacak bir Ulaştırma Ana Plan Stratejisi hazırlattı. Bu planda hedef gelecek on yıl için; kara, deniz, demiryolu ve hava taşımacılığının birbirine paralel gelişimini sağlamak, gerçekleştirilecek projelerle deniz ve hava taşımacılığı ile demiryolu öncelikli olmak üzere tüm ulaşım türleri arasındaki dengeyi sağlamaktır. AKP iktidarının önceliği, ulaşım türleri arasında bütünlüğün sağlanmasıdır."

Bölünmüş yol ağının toplam uzunluğunun 15 bin km'ye çıkarılması hedefleniyor

Seçim Beyannamesi'nin Karayolu sektörü hakkında ise şu ifadelere yer veriliyor: "AKP iktidarı döneminde sektörde bir ilk gerçekleştirilerek Karayolu Taşıma Kanunu çıkartılmıştır. Yurtiçi kara taşımacılığı sektörüne çeki düzen verilerek belge sistemine geçilmiştir. Böylece mali yeterlilik, mesleki yeterlilik ve mesleki itibarı esas alan düzenleme ile sektörün sağlıklı yapılanmasını temin edecek önemli adımlar atılmıştır. İktidarımız döneminde Cumhuriyet tarihimizin en uzun bölünmüş yol ağı yapılmıştır. Ayrıca 1 7 yıldır tamamlanamayan Bolu Dağı Tüneli, 29 yıldır konuşulan Muğla Cöçek Tüneli, 30 yıllık bir türlü bitirilemeyen Karadeniz Sahil Yolu, Bursa Çevre Yolu, İzmir çevre yolu kuzey geçişli tamamlanmıştır.

Partimizin en önemli projelerinden olan bölünmüş yol (duble yol), yol altyapısı kalitesinin artırılması, yol güvenliğinin geliştirilmesi çalışmaları devam edecektir. Önümüzdeki dönem için hedefimiz, bölünmüş yol ağının toplam uzunluğunu 1 5 bin km'ye çıkarmaktır."

Marmara demiryolu ile Avrupa'ya bağlanacak

Demiryolu sektörü ile ilgili de Seçim Beyannamesi'nde şunlardan bahsediliyor: "Demiryollarımıza AKP iktidarı döneminde yapılan yatırım miktarı son 40 yılda yapılanın üzerine çıkmıştır. 2003 yılına göre 2006 yılı yatırım ödeneği artışı yüzde 458 olarak gerçekleşmiştir. Demiryollarında; hızlı tren çağını başlatmak, mevcut sistemi yenilemek, yeniden yapılanmayı sağlanmak, özel sektörün dinamizmini demiryollarına aktarmak, işletmelerin tedarik sürecine değer katan bir anlayışla ana hedef olarak belirlenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda son 4 yılı aşkın bir süredir şu önemli adımlar atılmıştır:

  • Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı (Bu projenin tamamlanmasıyla Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 3 saate; Ankara-Eskişehir arası seyahat süresi de 1 saate inecektir. Projenin 1. etabı Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı tamamlanmış olup test sürüşleri devam etmektedir.
  • Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı: Yapımı devam etmekte olan proje ile Ankara-Konya arası 1 saat 1 5 dakika, İstanbul-Konya arası 3 saat 30 dakika olacaktır.
  • Marmaray Projesi: Marmaray (İtanbul Boğaz Tüp Geçişi) projesinin inşaatı devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla İstanbul'da raylı sistemin toplu taşımadaki payı yüzde 1.7'den yüzde 28'e çıkacaktır.
  • Kars-Tiflis-Bakü Projesi: Uzakdoğu'yu Orta Asya üzerinden Türkiye ve Batı Avrupa'ya bağlayacak bu önemli proje ile Türkiye Doğu-Batı arasındaki ulaştırma koridoru olma yolunda önemli bir adımı gerçekleştirilmiş olacaktır. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasında imzalanan anlaşma ile projenin yapımına bu yıl başlanacaktır.
  • Türkiye'nin İlk Hızlı Tren Üretim Projesi: Kore-Türk ortaklığı ile Sakarya'da kurulma çalışmaları devam eden hızlı tren fabrikası bu yıl tamamlanacak ve üretime başlayacaktır. AKP iktidarı döneminde önemli bir adım da, demiryolu işletmeciliğinde blok tren taşımacılığı ve lojistik merkezler kurulması suretiyle taşımacılığın artırılması olmuştur.

Önümüzdeki dönemde birçok fabrikayı ana demiryolu güzergahına bağlayabilmek için işletmelerimizle ortak çözümler geliştireceğiz. İstanbul'u ve Türkiye'nin en önemli sanayi üssü olan Marmara Bölgesi'ni demiryolu ve limanlarla güçlü bir şekilde Avrupa'ya bağlayacağız."

Havacılıkta serbestleşme dış hatları da kapsayacak

Beyannamede Havacılık sektörü ile ilgili ise şunlar anlatılıyor: "İç hatlarda tekel kaldırılmış, uyguladığımız teşvikler sayesinde özel şirketlerin yurdun her tarafına tarifeli sefer yapması sağlanmıştır. Bunun sonucu olarak, 2002'de 8,5 milyon olan iç hat yolcu sayısı 29 milyon'a ulaşmıştır. 2002'de toplam (iç^dış hat) yolcu sayısı 33,5 milyondan 2006 sonunda 62 milyona yükselmiştir. Uluslararası havacılık kuruluşlarının Türkiye'ye öngördüğü 2015 yılı için trafik değerleri 2005 yılında aşılmıştır. Yine bu dönemde 'Her vatandaşımız uçağa binecek!' sloganıyla başlattığımız stratejimiz sayesinde 5 milyon vatandaşımız ilk defa uçak ile yolculuk yapmıştır. Yine bu dönemde genel bütçeden kamu kaynağı kullanmadan, kamu özel kesim işbirliği ile önemli merkezlere havaalanları yapılarak hizmete açılmıştır. Esenboğa dış ve iç hatlar terminali ile müştemilatı 2 yıldan kısa bir sürede yapılarak başkentimize kazandırılmıştır. Benzer şekilde İzmir Adnan Menderes, Muğla-Dalaman ve Antalya Hava Limanı yolu pist ve terminali bu dönemde yapımı gerçekleştirilen önemli projelerden bazıları olarak zikredilebilir. Yap-İşlet Devret modeliyle gerçekleştirilen bu projelerin tamamı 1 milyar YTL üzerinde bir maliyette olup, tamamen bütçe kaynakları dışındaki imkanlardan sağlanmıştır. Son 4,5 yılda havaalanı kapasiteleri yüzde 100, uçak filosu yüzde 80, yolcu taşıma sayısı yüzde 239 artış göstermiştir.
 
Yeni AKPi iktidarında havacılıkta başlattığımız serbestleşme politikası dış hatları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak ve hava taşımacılığının imtiyazdan ihtiyaca dönüştürüldüğü süreç tamamlanacaktır.

Lojistik merkezlere yakın büyük kapasiteli limanlar yapılacak

Son olarak beyannamenin denizcilik ile ilgili bölümünde şunlar kaydediliyor:

"Denizde kullanılan yakıtın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanmış, böylece denizde yolcu ve yük taşımacılığı önündeki engel kaldırılmıştır. Ayrıca balıkçılar, ticari turizm ile uğraşan işletmeler bu teşviklerden yararlanmıştır. Yabancı limanlarda tutulan Türk bayraklı gemilerin oranı yüzde 24'ten AB seviyesine yakın bir orana yüzde 6'ya düşürülmüştür. Türk bayraklı gemiler kara listeden çıkartılmıştır. Liman ücretleri indirilmiştir. Yeni tersane yatırımlarında çok büyük bir ilerleme sağlanmış, 37 olan tersane sayısı 120'ye ulaşmıştır. Türkiye dünya gemi inşaatında 23. sıradayken 8. sıraya, filomuz ise 21. sıradan 13. sıraya yükselmiştir. Bugün artık tersanelerimiz 4 yıllık kapasitelerini dolduracak siparişler almıştır. Denizcilik alanında istihdama çok önemli bir katkı gerçekleşmiştir.

Önümüzdeki dönemde ülkemizdeki liman altyapısı gözden geçirilecek, Ege ve Marmara başta olmak üzere kamu-özel sektör işbirliğiyle, lojistik merkezlerin bulunduğu büyük kapasiteli yeni liman projeleri hazırlanacaktır. Limanların demiryolu bağlantıları geliştirilecektir."
 

Transmedya
 


 

Editör: TE Bilişim