Ulaştırmada Enerji Verimliliği Arttırılacak

ANKARA - Ulaştırma Bakanlığı, motorlu araçların birim yakıt tüketimlerinin düşürülmesine, araçlarda verimlilik standartlarının yükseltilmesine, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılmasına, trafik akımının arttırılmasına yönelik sistemlerin kurulmasına ilişkin usul ve esasları belirledi. 

     Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlandı. 

     Yönetmeliğe göre, ulaştırma ve içişleri bakanlıkları, yön levhaları, elektronik yol yönlendirme sistemi, seyahat talep yönetimi, trafik yönetimi, modlar arası taşımacılık, kentsel ulaşım planları, toplu taşıma, akaryakıt tüketiminin izlenmesi ve trafik sinyalizasyon sistemleri hakkında gerekli tedbirleri alacak. 

     Yük taşımacılığında yük trenlerinin blok tren şeklinde çalıştırılmasına ve raylı ulaşımda enerji tüketimini asgari seviyeye düşürmek için elektrikli işletmeciliğe öncelik verilecek. 

     Kent merkezi girişlerine yapılacak yönlendirme sistemleri ile yoğun trafik alanlarına girmek yerine, araçların alternatif yollardan ulaşımı sağlanacak. 

     Nüfusu 250 bin ve üzerinde olan kentlerde belediyelerce; karayollarında günün koşullarına uygun merkezi bilgisayar sisteminin kurulması için çalışmalar yapılacak. 

     Elektronik hava tahminleri; yol güzergahlarına kurulacak cihazlarla sürücülerin önceden uyarılması ve değişken mesaj sistemi uygulanarak sürücülerin yol trafik durumuna göre yönlendirilmesi sağlanacak. 

     Belediyeler, yerleşim planlamasında ve kentsel dönüşüm projelerinde, motorlu taşıtların şehir girişinde park edilebilmesi için otopark kurulmasını sağlayacak ve kent merkezlerinde araç kullanımını azaltıcı uygulamalar yapacak. 

     Belediyeler; taksilerin trafikte boş dolaşmalarını, durak dışında beklemelerini engelleyecek telefonlu, telsizli durak ve merkezi alanlarda taksi cepleri gibi uygulamaları yaygınlaştıracak. 

     Kent ulaşımında enerji verimliliğinin artırılması ve yakıt tüketiminin düşürülmesi için trafiğin güvenli ve akıcı olması sağlanacak. Topografik yapısı uygun güzergahlara bisiklet yolları ve bisiklet park alanları yapacak. 

     Şehir içi ve şehirler arası karayolları üzerinde trafik akımını düzenlemek ve trafik güvenliğini artırmak için sinyalizasyon sistemleri oluşturulacak, şehir içindeki kavşaklarda trafik akışını kolaylaştırmak için birbiri ardına gelen sinyalize kavşaklara Yeşil Dalga Sistemi uygulanacak. 

     Sürücü belgesi verilmesi ile ilgili kurslarda ekonomik sürüş tekniği ve çevre konularına yer verilecek. 

     Kentsel ulaşım planları, ilgili belediyelerce yönetmeliğin yayımından itibaren üç yıl içerisinde hazırlanacak.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim