Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Mersin'de:
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye, Konumu İtibariyle, Kıyılarının Güzelliği İtibariyle, Akdeniz'in Yat Turizminde En Avantajlı Ülkesi Olması Gerekirken, Yıllarca Yatırım Yapmamış, Fırsatları Kaçırmış, Tabiri Caizse Kulağının Üstüne Yatmış' Dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Türkiye, konumu itibariyle, kıyılarının güzelliği itibariyle, Akdeniz'in yat turizminde en avantajlı ülkesi olması gerekirken, yıllarca yatırım yapmamış, fırsatları kaçırmış, tabiri caizse kulağının üstüne yatmış' dedi.

Yıldırım, Mersin Yat Limanı Üst Yapı Temel atma törenindeki konuşmasında, 8500 yıllık bir geçmişe sahip, medeniyetler mirası, bereketli Çukurova topraklarının Akdeniz'den dünyaya açılan önemli kapısı, Doğu Akdeniz'in en önemli liman şehri, kültür ve ticaret şehri Mersin'de, deniz turizmi açısından, şehir kimliği açısından önemli bir hizmetin temelini attıklarını söyledi.

Üst yapısının temelini atacakları 500'ü denizde 500'ü de karada olmak üzere bin yat bağlama kapasiteli Mersin Yat Limanı'nın, turizm sektörü başta olmak üzere, kente ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, 'Alt ve üst yapı dahil toplam 35 milyon lira maliyeti olan bu yat limanı Doğu Akdeniz'in en büyük yat limanı olma özelliğine sahip' diye konuştu.

Akdeniz'in dünyanın yat cenneti olarak bilindiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

'Türkiye, konumu ve kıyılarının güzelliği itibariyle, Akdeniz'in yat turizminde en avantajlı ülkesi olması gerekirken, yıllarca yatırım yapmamış, fırsatları kaçırmış, tabiri caizse kulağının üstüne yatmış. Bugün Akdeniz çanağında bir milyon civarında yat var. Bundan aslan payını yüzde 85 oranla Avrupa'nın üç ülkesi Fransa, İspanya ve İtalya alıyor. Peki, bizim payımız ne? Sadece yüzde 5.

Bu, Türkiye'nin büyüklüğüne yakışmaz, bizim denizci millet kimliğimize, denizci ülke kimliğimize yakışmaz dedik ve kolları sıvadık. Şu anda sayısı 45 olan ve bağlama kapasitesi 14 bin olan yat ve çekek yerlerinin sayısını ve niteliğini artırıyoruz. Yeni yat limanları yapıyoruz. Kısa vadede yat bağlama kapasitemizi 26 bine çıkarıyoruz.

Bu sektörden ülkemizin kazancı 4 milyar Dolar iken, yeni yaptığımız tesislerle 9 milyar dolara çıkıyor. Bununla da kalmadık, 2023 hedeflerimizde kapasitemizi 50 bine, buradan sağlanacak geliri ise en az 15 milyar dolara çıkarmayı taahhüt haline getirdik. Planlamamızı ona göre yapıyoruz.'

Kamu kaynaklarıyla bugüne kadar yapılan yat limanları için 300 milyon lira harcadıklarını vurgulayan Yıldırım, 'Şu anda Yap-İşlet-Devret modeliyle 9 yat limanının inşaatı devam ediyor, 10'u ihale sürecinde, en az 100 bin kişiyi istihdam edecek ve ekonomik büyüklüğü bir milyar dolara yakın büyük bir yat yapım hamlesi içerisindeyiz. İşte, Mersin Yat Limanı da bunlardan biridir' dedi.

Mersin Kumkuyu Yat Limanı'nın da ihalesini yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Balıkçılarımızı unutmadık ve Erdemli'ye, Karataş'a balıkçı barınağı yapıyoruz. Taşucu'na feribot ve yat yanaşma yeri yapıyoruz. Kısacası tersine gitmiyoruz. Millet Mersin'e giderken biz de Mersin'e gidiyoruz.

Yatlara, teknelere yabancı bayrak çektirenler, ağır vergi yüküyle bu sektörü el aleme muhtaç edenler utansın dedik, yasayı değiştirdik, yat işinde en cazip bayrağı ay yıldızlı Türk bayrağı haline getirdik.'

Vali Hüseyin Aksoy da bu yatırımlarla Mersin'in Doğu Akdeniz'in parlayan yıldızı olacağını söyledi. AK Parti Mersin milletvekilleri Kürşad Tüzmen, Zafer Üskül, Ali Er ve Ömer İnan'ın da katıldığı törende, Bakan Yıldırım, beraberindekilerle butona basarak üst yapı temelini attı.

Editör: TE Bilişim