Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Mersin'in lojistik üs olması yolunda çalışmalar yapıldığını belirterek, bunun için bölgesel havaalanı ihtiyacının ortaya çıktığını ve Çukurova Havaalanı'nın Mersin'e yapılacağını söyledi.

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Mersin'e gelen bakan Yıldırım, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti. Vali Aksoy'dan ildeki çalışmalarla ilgili bilgi alan Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, lojistik merkezinin Mersin'de yeni bir sektör olacağını ifade ederek, Mersin'in lojistik üs konumuna gelmesi konusunda destek vereceklerini belirtti. Bölgenin önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin sanayi üretiminde gelişmesinin en fazla olacağı bölgeler arasında yer aldığını dile getiren Yıldırım, bunun için karayolu, havaalanı ve demiryolu yatırımlarına önem vereceklerini vurguladı.

Tarım, endüstriyel ürünler ve hizmet sektöründeki altyapıların bütünlük sağlaması gerektiğini kaydeden Yıldırım, bu nedenle Mersin'e bölgesel ölçekte hizmet verecek bir havaalanına ihtiyaç duyulduğunu, Çukurova Havaalanı'nın Mersin'e yapılacağını söyledi. Havaalanının nereye yapılacağı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Yıldırım, "Şu an için önceden belirlenmiş bir yer yok. Bu konuda rant sağlamak isteyenler olabilir. Onlar dikkat etsin, biz sağ gösterip sol vurabiliriz. İşe başlandığında yer belli olacaktır'' dedi.

Yıldırım, bunun yanında Mersin-Anamur arasındaki Akdeniz sahil yolu çalışmalarının da sürdüğünü ifade ederek, projenin 34 kilometrelik bölümünün önümüzdeki günlerde ihale edileceğini söyledi. Projenin en zor kısmı olan bu bölümün ihale bedelinin 100 milyon YTL olacağını kaydeden Yıldırım, Mersin'e karayolu yapımı konusunda 30 milyon YTL ek ödenek sağladıklarını, bunun büyük bölümünün Anamur yolunun yapımında harcanacağını belirtti. Bakan Yıldırım ayrıca, Mersin Limanı'nın Türkiye'nin en hızlı gelişen limanları arasında yer aldığını ifade ederek, özelleştirildikten sonra kapasite kullanım oranın yüzde 80'lere çıktığını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN İKİNCİ GEMİ TRAFİK BİLGİ MERKEZİ MERSİN'DE KURULACAK" Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, valilik ziyaretinin ardından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na geçerek, Oda Başkanı Şerafettin Aşut'a geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden eski başkan Kadri Şaman için başsağlığı dileklerinde bulundu. Bakan Yıldırım, daha sonra Denizcilik Müsteşarlığı Mersin Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Yıldırım, Türkiye'nin ikinci gemi trafik bilgi merkezini Mersin'de kuracaklarını açıkladı. Mersin Limanı'nın gemi trafiğinin her geçen yıl arttığına işaret eden Yıldırım, "Türkiye'nin ilk gemi trafik bilgi merkezi İstanbul ve Çanakkale boğazlarında hizmet veriyor. İkincisini Mersin'de kuracağız. Daha sonra İzmir ve İzmit körfezlerinde de birer merkez kurulacak'' diye konuştu.

Mersin Limanı'nın özelleştirilmesinden sonra gemi trafiğinin arttığına işaret eden Yıldırım, ihale aşamasına gelen bu merkezin kurulmasıyla birlikte gemi trafiğinin emniyetli bir şekilde yönetileceğini kaydetti. Yıldırım, Mersin Limanı'nda şu anda yılda 1 milyon konteynır olan yükleme-boşaltma işleminin işletmeciler tarafından 6 milyona çıkarılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Buradaki açıklamasında Pozantı-Ankara otoyolundaki çalışmalara da değinen Yıldırım, bu projenin Bolu tüneli ve Karadeniz sahil yolundan daha önemli bir proje olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, "Yolun 64 kilometrelik Pozantı-Ereğli bölümü bu yıl içinde hizmete girecek. Proje tamamlandığında trafik kazaları önemli ölçüde azalacak, seyahat süresi kısalacak ve yakıt tasarrufu sağlanarak ekonomiye büyük katkı sağlanmış olacaktır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Mersin'den otobana giren biri, hiç çıkmadan Ankara'ya ulaşabilecek'' şeklinde konuştu.

"DENİZCİLİĞİMİZ SON 5 YILDA YÜZDE 360 BÜYÜDÜ" Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, buradan Mersin Limanı'na geçerek MIP Genel Müdürü Peter Ong Kim Pong ile görüştü. Yıldırım, buradaki açıklamasında Mersin Limanı'nın büyümesinin, kalkınmasının Mersin'in zenginleşmesi anlamına geldiğini dile getirerek, "Bu da Türkiye'nin kalkınması demektir. Ülkemizin artık uzun vadeli yatırımlara ne kadar uygun bir ortam oluşturduğunu bu proje en güzel şekilde göstermektedir" dedi.

Bakan Yıldırım'ın liman ziyareti sonrası küçük bir asansör kazası yaşandı. Asansörde kalan Bakan Yıldırım'ın korumaları, yapılan çalışmayla bulundukları asansörden çıkarıldı.

Bakan Yıldırım, daha sonra Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından yaptırılan Mersin Deniz Ticaret Odası Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nin temel atma törenine katıldı. Yıldırım, buradaki konuşmasında, Türk denizciliğinin son 5 yılda kaydettiği gelişmelerin dikkat çekici olduğuna işaret ederek, "Denizciliğimiz son 5 yılda yüzde 360 büyüme gerçekleştirmiştir. Bu büyümeyle beraber en baştaki sorunlarımızdan bir tanesi yetişmiş denizci açığıdır. İnsanların yetişmesi bugünden yarına mümkün olmuyor. Bir eğitim süreci var. Birde yaşanarak kazanılan tecrübe var. Bugün denizci eksiği, denizci ihtiyacı sadece Türkiye'de olan bir ihtiyaç değil, dünyanın bütün ülkelerinde böyle bir eksiklik var. Sadece bu yıl içerisinde dünyada gemi adamı açığı 15 bini geçmiştir. İhtiyacın hat safhaya ulaştığı bir anda denizciliğimizin önemli kenti diyebileceğimiz Mersin'de bir Denizcilik Anadolu Lisesi'nin açılıyor olması önemli bir olaydır" diye konuştu.

'Eğitime Yüzde 100 Destek' kapsamında yapılacak olan bu okulun bir özelliğinin de A dan Z'ye tamamen denizcilikle ilgili donanımlara sahip olması olduğunu kaydeden Yıldırafc Cem Murat Yıldırım'dan yapılan çalışmalar ım, "Biz son 5 yılda 2 adet olan Denizcilik Meslek Okulu sayısını 24'e çıkardık. Ancak bunun bir farkı var. Bu okullar denizcilik disiplinine dönüştürülmüş okullardı. Bu tamamen denizciliğe uygun, denizcilik eğitimi projesi üzerine yapılacak bir okuldur. O bakımdan bunu bir ilk olarak görüyoruz" dedi.

"MERSİN, TÜRKİYE'NİN PARLAYAN YILDIZI" Türk denizciliğinin büyüdüğünün göstergelerinin rakamlar olduğuna vurgu yapan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gemi inşa alanında 37 tersaneden 85 tersaneye, 2011 yılına kadar 140 tersaneye ulaşacağımızı söylersek ve gemi inşaatında 23. sıradan 5. sıraya yükseldiğimizi ifade edersek büyümenin ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlatmış oluruz. Diğer yandan Türkiye'de elleçlenen konteynır miktarı 1.6 milyondan 4.6 milyon TEU'ya ulaşmıştır. Sadece Mersin Limanı, devredildikten sonra yüzde 35 elleçlediği konteynır miktarında artış olmuştur, seneye bunu ikiye katlamayı planlıyor. İşte bunlar gelişmelerin bariz örnekleridir. Toplam taşınan dökme yük miktarı limanlarımızda bir yılda 149 milyon ton iken, bugün 225 milyon tona yükselmiştir. Bir başka çarpıcı gelişme de ÖTV'nin kaldırılması, liman ücretlerinin düşürülmesi, denizcilikle ilgili mevzuatların kolaylaştırılmasıyla birlikte kabotaj hattındaki taşımacılığımızda da kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Bu ÖTV'yi kaldırmakla, yılda karayoluyla seyreden 8 milyon aracı denizde taşır hale geldik. Bunun anlamı şu; binlerce insanımızın yollarda trafik kazalarında hayatını kaybetmesinin önüne geçtik. Denizlerimizi çok daha iyi kullanmamız lazım. 620 kilometre bu bölgede sahil şeridimiz var. Buraları Türkiye'nin turizmde, ticaretinde, balıkçılığında önemli birer cazibe merkezi haline getirmek bizim öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bunun için Mersin'de alt yapıya önem veriyoruz. Bu yıl itibariyle Adana ve Mersin'i Ankara'ya bağlayacak Pozantı-Ankara yolunun Pozantı-Ereğli bölümünü hizmete açıyoruz. Limanıyla, havaalanıyla, lojistik merkeziyle, yenilenen demiryoluyla, tamamlanan otoyollarıyla Mersin, Türkiye'nin parlayan yıldızı, en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geliyor. Bunda kararlıyız, bunu gerçekleştireceğiz." Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından okulun temelini protokol üyeleriyle birlikte attı. Yıldırım, Mersin'deki temaslarının ardından Kumkuyu Havaalanı bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Erdemli ilçesine hareket etti.

Kaynak:haberler.com

Editör: TE Bilişim