Ukraynalı Denizciler Derince'de Açlık Grevinde!

Antigua bayraklı 1987 yılı yapımı 2097 GRT'luk Nemo adlı geminin mürettebatı ülkelerine dönebilmek için açlık grevi başlattı. 

Estonya merkezli United Maritime management şirketinin armatörlüğünde bulunan gemi, armatörünün borçlarından dolayı Derince'de tutuklu bulunuyor. 

Nemo adlı geminin 7 mürettebatı, tutuklu bulundukları cezaevinde açlık grevi başlattı.

Ukrayna uyruklu 7 kişi, 4 Ocak 2012 günü serbest bırakılmalarını isteyerek açlık grevine başladılar. 

Gemi, Türk Mahkemelerince 11 Ocak 2011 tarihinde iflas eden armatörünün borçları nedeniyle alacaklıların talebi üzerine tutuklanmıştı. 

Alacaklı Svedbank Estonia'ya el değiştiren gemideki 7 kişilik mürettebat, alacaklı oldukları maaşlarını alabilmek için gemiden ayrılmayı reddetmişlerdi. 

Ağustos 2011 tarihinde Ukrayna medyasında çıkan haberlerden gemiadamlarının durumundan haberdar olan Ukrayna hükümeti, gemiadamlarını kurtarmak istemiş ancak bu teşebbüs sonuçsuz kalmıştı. 

Bu arada geminin satılması için açık arttırmaya çıkılmasına rağmen satın almak için hiç bir teklif gelmedi. 

Bu arada gemideki yakıt ve yiyecek de tükenmiş, bu durum Ukrayna Dışişleri Bakanlığı  konsolosluk Hizmetleri Bölüm Başkanı Andriy Olefirov'a bildirilmiş ve yardım istenmişti.

Mürettebattan gelen ısrarlı davetler karşısında İstanbul'daki Ukrayna Başkonsolosluğu, gemicileri 28 Aralık 2011 tarihinde gemiden alarak yurt dışına çıkabilmeleri için Pollis Merkezine götrümüştü. 

İddialara göre Ankara'dan gemicilerin yurt dışına çıkışı için izin gelmesine rağmen geminin sınırları içerisinde bulunduğu Gebze Limanı denizcilerin ayrılmasına izin vermedi. 

Gemide aç kaldıkları için 2011 yılında zaten 10 ar kilo kaybeden Ukraynalı 7 talihsiz denizci ayrılmalarına izin verilmeyince 4 Ocak günü açlık grevine gitti. 

Ukrayna medyasında çıkan haberlerde Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Konsıolosluk Hizmetleri Biriminden Ukraynalı denizcilere yardımcı olması istendi.

Editör: TE Bilişim