Üçüncü köprüye Çin talip oldu

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına Çinliler talip oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak Çin'de bulunan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin ardından Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya geldi. Temasları hakkında bilgi veren Çağlayan, Çin tarafının İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprünün yapımına talip olduğunu söyledi. Çin ticaret bakanının taleplerini ileterek kendisinden yardım istediğini dile getiren Çağlayan, "Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün yapımına talip olduklarını bana söylediler. İster yüklenici firma olarak, ister Türk firmasıyla ortak, isterse finansman konusunda destek vereceklerini ifade ettiler. Bu konuda çok istekliler." dedi.

Çin-Türkiye görüşmelerinde iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda mutabakata varıldı. Buna göre iki taraf karşılıklı olarak belli mallarda gümrük vergisini sıfırlayacak. Türkiye'nin temel hedefinin Asya bölgesiyle serbest ticaret anlaşması yapmak olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Ana hedefimiz bu. Bundan evvel Çin'le serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz. Serbest ticaret anlaşması için hemen çalışmaya başlayacağız. Sanayi ürünleri veya diğer ürünlerde gümrük sıfırlamasına gidiyoruz. Tercih anlaşması zaten böyle yapılıyor. Bunu yaptığımız bütün ülkelerle ticaretimiz en az ikiye katlandı." dedi. Bakan Çağlayan, Çinli iki otomobil firmasının Türkiye'de fabrika kurmak istediğini söyledi. Çağlayan "Chery ve Gerry otomobil firmaları yatırım konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin muhtelif illerinde yatırım yapmak konusunda belli bir aşamaya geldiler. Bizdeki otomotiv sektörünü iyi biliyorlar. Türkiye'ye hem iç pazar hem de buradan yeni pazarlara açılmak için yatırıma gelecekler." diye konuştu. Türkiye'deki teşvik paketinin Çinlileri çektiğini söyleyen Çağlayan, "Yüzde 2 Kurumlar Vergisi ciddi bir avantaj. Bunu söylediğimde Çinli bakanın yüz şekli değişti, gülümsemeye başladı." dedi. Çağlayan, Çinli müteahhitlerin üçüncü ülkelerde Türk şirketleriyle ortaklık yapmak istediklerini aktardı.

Çin-Türkiye Karma Ekonomi Komitesi 27-28 Eylül'de Pekin'de toplanacak. Burada Çin'in Türkiye'deki yatırımlarını teşvik, mali işbirliği ve karayolu taşımacılığı olmak üzere üç anlaşma imzalanacak. Bankacılık konusunda iki önemli konu olacağını belirten Çağlayan, "Birincisi Çinli bir bankanın Türkiye'de şube açması. İkincisi ise Çin Eximbank'ının Halk Bankası ile anlaşma yaparak onu kredilendirmesi. Halk Bankası, Türk KOBİ'lerine ihracatlarda Çin Exim kredilerini kullandıracak. Bu kredilerin vadeleri uzun, faizleri düşük. Bu kredi desteği 500 milyon dolardan başlayacak." dedi.

8 saatte gıda ürünü gidecek

Devlet Bakanı Çağlayan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dünyadaki tavuk ayağının yüzde 90'ını Çin tüketiyor. Türkiye, Çin'e 15 milyon dolarlık ayak ihraç ediyor. Ancak kuş gribinden dolayı doğrudan ihraç edemiyoruz. Singapur üzerinden yapıyoruz. Şimdi 'direkt mal size gelsin' dedik. Bunu yaparsak Çin'e tavuk ayağı ihracatımız 40 milyon dolara çıkacak.

THY sefer sayısını 10'dan 14'e, daha sonra 21'e çıkaracak. Çok ciddi patlama yaşayacağız. İşlenmiş gıda 8 saatte Pekin'e inecek.

Çin dünyada en fazla sigara içilen, en fazla tütün tüketen ülke. Türk tütününün Çin'e ihracatı mavi küf hastalığı sebebiyle engellenmişti. Çin Tarım Bakanlığı Türkiye'ye bir heyet gönderecek. Türkiye 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebilecek.

Türkiye ile Çin arasındaki ihracatta yerel paralarımızı karşılıklı kullanmayı önerdik.

Çinliler yeni yeni zeytinyağı kullanmaya başladı. Zeytinyağı tanıtım grubunu Çin'e göndereceğiz.

Türk gemicilerin Çin'de 2,7 milyar dolarlık 51 adet gemi siparişi var. Modellerin değişmesi ve siparişlerin iptali konusunda ikna ettik.

Editör: TE Bilişim