İstanbul'dan tekneyle İzmir'e gelip burada bir organizatörle 10 bin dolara anlaştıkları belirlenen kaptan Burhan Y. ve yardımcısı Mustafa M.'nin ardından yeni gözaltılar gerçekleşti. Jandarma, mültecilerin kaldığı Basmane'de yaptığı operasyonda biri Türk, biri Suriyeli ve ikisi Filistinli dört kişiyi daha gözaltına aldı.

Zanlı sayısı altıya çıkarken feci olayın detayları da netleşmeye başladı. Burhan Y.'nin, İstanbul'daki tersaneden çıkışı sırasında rotasını Gemi Emniyeti'ne İtalya'ya Mavi Tur'a gitmek için bildirdiği tespit edildi. Çoğunluğu Suriye ve Irak uyruklu mültecilerin ise ölüm yolculuğu için kişi başına 6 bin dolar ödediği öğrenildi.

İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli beldesi Baradan Koyu mevkiinde önceki gün yasa dışı yollarla yurtdışına gitmek isteyen 61 kaçak, teknenin batması sonucu hayatını kaybetmişti. Kaptan Burhan Y. ve yardımcısı Mustafa M.'nin, İstanbul'dan tekneyle İzmir'e geldiği, burada bir organizatörle 10 bin dolara anlaştıkları belirlendi. Burhan Y.'nin, İstanbul'daki tersaneden çıkışı sırasında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne, İtalya'ya Mavi Tur'a gitmek için rotasını bildirdiği tespit edildi. Kaptan ve yardımcısı, mahkemece tutuklandı.

Soruşturma başlatan jandarma, kaçakları taşıyan ve trafiği yöneten kişileri bulmak için gece baskınlar düzenledi. Çok sayıda ekip, kaçakların kaldığı Basmane semtine operasyon yaptı. Organizasyonla bağlantılı biri Türk, biri Suriyeli ve ikisi Filistinli dört kişi daha gözaltına aldı. Böylece tekne kaptanı ve organizatörle beraber zanlı sayısı altıya çıktı. Jandarma, zanlıların kaçak başına 6 bin dolar aldığını da tespit etti.

İzmir'in Konak ilçesi Basmane semtindeki otellere kaçakları yerleştiren zanlıların, mültecileri gece kamyon ve otobüslerle Baradan Koyu'na götürdüğü öğrenildi. Batan tekneden kurtarılan 47 kişi ise ifadeleri alındıktan sonra sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şubesi'ne teslim edilecek. Öte yandan İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, batan teknede ölen 61 kişiden 28'inin çocuk, 3'ünün de bebek olduğu belirtildi.

Batan teknede bulunan kaçakların yakınları acı olayı duyar duymaz bölgeye gelmeye başladı. Yaklaşık 2 bin kilometrelik yoldan geldiğini söyleyen Suriyeli Abdülaziz Hüseyin, eşini ve üç çocuğunu kaybettiğini, iki çocuğunun ise kurtulduğunu öğrendiğini söyledi. Kurtulan çocuklarını göremediği için zaman zaman karakol önünde sinir krizi geçiren Hüseyin, "Buradan Avrupa'ya gideceklerdi. Ailem, Gaziantep'teki sınır kapısından girmişti." dedi. Bazı kaçak yakınları ise gazetecilerin çektiği fotoğraflarda yakınlarının sağ olduğunu görünce sevindi ve duygulandı.

Editör: TE Bilişim