TÜSİAD: Türkiye limanları Rumlara açmalı

İş dünyasının Türk ve Yunan temsilcileri, Kıbrıs'ta çözümün tüm tarafların yararına olacağını belirtip liderlere müzakerelere yeniden başlama çağrısı yaptı.

İş dünyasının Türk ve Yunan temsilcileri, Kıbrıs'ta çözümün tüm tarafların yararına olacağını belirtip liderlere müzakerelere yeniden başlama çağrısı yaptı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin deniz ve hava limanlarını Rumlara açması gerektiğini söyledi. Kıbrıs'ı ikiye ayıran yeşil hatta biraraya gelen Türk, Yunan, Kıbrıslı Türk ve Rum işadamları, Kıbrıs sorununa yönelik uluslararası ilginin yükselmekte olduğuna işaret ederek bunun yaşayabilir bir çözüm için fırsat oluşturduğunu dile getirdiler.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİAD), Yunan Girişimcileri Federasyonu (SEV), Kıbrıs Türk İşadamları Derneği ile Rum İşveren ve Sanayiciler Federasyonu başkanları Lefkoşa'da bir araya geldi. Ara bölgedeki dayanışma evinde toplanan işadamları Kıbrıs'ta çözüm için umutlu mesajlar verdiler. Toplantıdan sonra yayımlanan ortak bildiride, Türk ve Rum liderlere Kıbrıs sorununa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmaları için iyi niyetle müzakerelere başlamaları çağrısında bulunuldu.

Bildiride, "Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm tüm taraflar için yüksek ekonomik işbirliği yaratacaktır. Kıbrıs'ta ekonomik ve sosyal ilerlemenin tetiklenmesi ve Doğu Akdeniz bölgesinin bir bütün olarak ekonomik refahı kuşkusuz adanın ekonomik bütünleşmesine bağlıdır" denildi. Toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, KKTC, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye iş dünyasının taraflarca kabul edilebilir bir çözüme destek olması için "ortak irade" sergilemesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, "Kıbrıs sorunu Türk, Yunan, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkleri birçok kazanımdan yoksun bıraktı" diye konuştu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması gerektiğini belirterek "Limanların açılması, ticaretin gelişmesi için önemli bir adım olabilir. Türk tarafının bu adımı atmasını kolaylaştıracak bir ortamın yaratılmasına Rum tarafının da yardımcı olması gerekir" diye konuştu. Kıbrıs'ta çözüm için çok iyi bir fırsat bulunduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini canlandırmak için yeni başlıklar açmayı ve bunun için Kıbrıs ile bağlantılı vetoların kalkmasını arzu ettiğini ifade etti.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da mali krizler bulunduğunu anlatan TUSİAD başkanı, Kıbrıs meselesinin çözümüyle oluşacak bölgesel ekonomik işbirliğinin, enerji alanı da dahil olmak üzere tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir perspektif oluşturacağını söyledi. Türkiye'nin çözüm çabalarında öncü olması gerektiğini ifade eden TUSİAD başkanı Muharrem Yılmaz "Türkiye yeni müzakere sürecinde öncü olmalıdır. Gerek Türkiye'nin AB müzakere sürecinde yaşanan olumlu gelişmeler, gerekse Kıbrıs'ın Güney ve kuzeyindeki sosyo ekonomik konjonktür, adada çözüm için son yıllarda hiç olmadığı kadar elverişli bir ortam yaratmaktadır" diye konuştu. Yunan girişimciler federasyonu SEV Asbaşkanı Christos Komninos da karşılıklı iyiniyet ve güvenle sorunların aşılabileceğini belirterek çözüm çabalarına destek vereceklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim