Bakanlığın belirlediği aday listesinde 37 gemi bulunuyor. Türk bayraklı deniz ticaret filosunda 500 Grt üstü bin civarında gemi bulunuyor.
 
Denizcilik Bakanlığı, uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemiler ve bu gemilerin işletmecilerinde kalite sisteminin ve profesyonel işletmeciliğin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir yarışma başlattı. Bu teşviki yarışmayla kaliteli gemilerin ve işletmecilerin ödüllendirilmesi ve Türk deniz ticaret filosunun liman devleti denetimlerinde performansının artırılması, Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumuna göre Beyaz Liste’deki konumunun sürdürülebilmesi amaçlanıyor. İlki bu yıl yapılacak olan “Türk Gemileri Kalite Pasaportu (TURKUAZ PASAPORT)” uygulaması için aday gemiler belirlendi. 8 milyon dwt civarında binin üstünde gemiden oluşan Türk bayraklı deniz ticaret filosunda sadece 24 firmaya ait Türk bayraklı 37 gemi aday olarak belirlendi.
 
Turkuaz Pasaport verilecek gemilerde aranacak şartlarda  geminin tonajının 500 GT’den büyük olması ve yaşının 15 veya daha az olması istendi.
 
Aday gemilerin deniz çevresinin kirletilmesi dolayısıyla bir ceza almamış ve çok ciddi bir deniz kazası geçirmemiş olması gerekiyor. Ayrıca, geminin geçmişe yönelik 36 aylık süre içerisinde; en az iki Liman Devleti Kontrolü veya en az bir Liman Devleti Kontrolü ve bir Önsörvey denetiminden geçmiş olması, Liman Devleti Kontrol Denetimlerinde ve Önsörveylerde tutulmasının bulunmaması gerekiyor.
 
Editör: TE Bilişim