Türkmenistan'dan Rusya'ya ilk feribot seferi yapıldı

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Hırvatistan'dan getirilen dev RO-PAX gemisi Rusya'nın Astrahan bölgesindeki Olya limanına ilk seferini yaptı.

Türkmenistan yönetimi, önümüzdeki yıl aynı gemilerden bir tane daha satın almayı planlıyor. Hazar Denizi'nde Türkmenistan bandıralı ilk feribot seferi gerçekleştirildi. Hazar'ın kıyısındaki Türkmenbaşı limanından Rusya'nın Astrahan bölgesindeki Olya limanına ilk sefer gerçekleştirildi.

Türkmenistan'ın 'Berkarar' isimli Ro-Pax gemisi, Olya limanına demirledi. Rus limanında Türkmenistan gemisi tören ile karşılandı. Törene katılan Astrahan Bölgesi Uluslararası ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Denis Afanasev, inşaat malzemesi dolu Türkmenistan gemisini Olya limanında karşılamaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti. Türkmen yetkililerle feribot seferlerinin yapılması konusunda ortak çalışma yürüttüklerini söyleyen Rus Bakan, bunun sonucunda Rusya ile Türkmenistan arasında yük taşımacılığında yeni bir sayfa açıldığını belirtti. Olya limanı genel müdür yardımcısı Aleksandr Melnikov ise açıklamasında, daha önce Türkmenbaşı limanına ve İran'ın Enzeli limanına sadece Rus gemilerinin seferler yaptığını söyledi.

Şimdi ise Türkmenistan bayrağı ile yeni bir geminin Hazar'da seferlere başladığını hatırlattı. Melnikov, bundan sonra Türkmenistan'ın sadece Rusya ile sınırlı kalmayıp, Azerbaycan, İran ve Kazakistan limanlarına da seferler düzenleyeceğine inancının tam olduğunu belirtti. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'ne üye Türkmen firmalar, Astrahan'da Türkmenlerin yaşadığı Funtovo köyünde bir okul inşası için inşaat malzemeleri gönderdi.

Türkmenistan'ın Aralık 2014'de Hırvatistan'dan satın aldığı Ro-Pax gemisi 200 yolcu ve 17 metre uzunluğundaki 54 yük aracını taşıma kapasitesine sahip. Türkmen yönetimi, önümüzdeki yıl aynı gemilerden bir tane daha satın almayı planlıyor.

Editör: TE Bilişim