Türkler İtalya'da çok oluyor!

Türk firmalarının İtalya'daki yatırımları hız kesmiyor. Venedik'in en prestijli adasını 150 milyon euroya alan Permak, 15 Haziran'da kapılarını açtı. Emir Uyar, "Hedefimizde Milano ve Roma var" dedi

Kuruluşu 1980'li yıllara dayanan Permak Grubu, makine sanayisinde yakaladığı başarıyı teknoloji, inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde de devam ettiriyor. Grup şimdi de bu performansını yurtdışı yatırımlarla taçlandırdı. Venedik'te 150 milyon euroya aldıkları San Clemente Adası'yla adından söz ettiren Permak'ın gözü bu kez de Milano ve Roma'da. Enerji, teknoloji ve turizm sektörlerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımları yöneten grubun ikinci kuşak yöneticisi Emir Uyar'la 25 milyon euroya restore ederek 15 Haziran'da hizmete açtıkları Venedik'teki adayı konuştuk. 

650 EUROYA ODA 

Otele müşterilerin ilgisi nasıl?

 Renovasyondan sonra hedefimiz Avrupa'da ilk 10'a girmek. Bunun için de bütün adımları attık. Lokasyonumuz elmas değerinde, markamız dünyanın en iyilerinden biri. Türk bayrağını Venedik'in meydanında dalgalandırmak bizim için gurur kaynağı. Şu anda oda fiyatları ortalama 650 euro. Yılı 750 euro ile bitiririz. 205 odanın 50'sini açtık. Eylülde yapılacak film festivalinde çok önemli konuklarımız olacak. 145 odaya çıkacağız ve şimdiden yüzde 90'ı doldu. 650 euroya oda satarak dolabiliyoruz. Bu önemli. 

Otelinizin diğerlerine göre avantajları neler? 

Venedik'te bir tek bizim adaya helikopter inebiliyor. Burada devlet başkanları kalıyormuş. Yüzme havuzu olan 2 otelden biri ve Venedik'te gerçek manada SPA sadece bizde var. Ayrıca St. Regis markasının sunduğu özel bir hizmet de söz konusu. Her odaya özel hizmetli ayrıldı ve bunlar 24 saat hizmet veriyor. Bu özellik markayı farklı bir boyuta taşıyor. Eskiden çok büyük Hint, Rus aileler adayı kapatarak düğünlerini burada yapmışlar, adaya filler getirmişler. Shakira da gelmiş. Şu anda da düğün için çok talep alıyoruz. Çünkü Venedik'te düğün yapılacak başka bir otel yok.

Neden yurtdışına açıldınız? 

Türkiye'deki güçlü gayrimenkul portföyümüzü yurtdışında geliştirmek istedik. Avrupa'nın şu anda krizde olması Türk firmaları için büyük fırsatlar yaratıyor. Çünkü bu tür mülkler iyi zamanda parayla alınamayacak yerler, böyle bir adayı Arap şeyhleri falan almaya çalışmış ama eski sahibi satmamış. 

Özellikle Venedik'i mi istediniz? 

Aslında Venedik aklımızda yoktu. Paris'te iki otel denedik, Londra'ya da baktık sonra burası oldu. Venedik'e yılda 24 milyon turist geliyor. İtalya'da birinci sırada. Oda fiyatları çok yüksek. Yatırımı da iyi karşılıyor. İtalya'ya yatırım yapmak için gerçekten iyi bir zaman. Venedik'e birçok ünlü geliyor. Film festivalleri, sanat bienalinde üst düzey davetler oluyor. Büyük markalar da organizasyonları için burayı seçiyor. 

TÜRK ŞİRKETLERİ KENDİNE GÜVENİYOR

Yatırımlarınızın devamı gelecek mi? 

Burada tecrübe edindik. Fırsat varken birkaç yatırım daha düşünüyoruz. Milano ve Roma'ya bakıyoruz. İki şehirde de yeni projeye imza atmak üzereyiz.

Son yıllarda Türk firmalarının yurtdışı yatırımları çok arttı. Ne dersiniz? 

Türk şirketlerinin Avrupa'da söz sahibi olması önemli. Yunan işadamları Amerika'da yatırım yapıyorlar, müthiş bir Yunan lobisi var. Aynı şekilde Londra'da öyle. Orada Türkler'in söz sahibi olması çok önemli. Venedik'te Türk bayrağının dalgalanması bana gurur veriyor. 


 Türk işadamları yurtdışında yatırım yaparken zorlanıyor mu? 

Türkler artık kafasını kaldırıp dik yürüyor. Yeni jenerasyon daha kendine güvenli. 10 yıl önce Venedik'in en iyi adasını bir Türk'ün alacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bu devlet politikasıyla da ilgili. Türkiye'nin politikası çok güçlü son zamanlarda. Bir ülkede ticaretle, yatırımla söz sahibi olmak için devlet politikasının güçlü olması gerek. 

SATIN ALMA İTALYA'DA OLAY OLDU

Adanın bir Türk'e satılmasına İtalyan kamuoyu büyük tepki gösterdi. Tartışma Hıristiyan tarihinin izlerini taşıyan kilise etrafında döndü. Ancak buna rağmen Türkler'in ülkedeki yatırımları artıyor. İtalya'da bu dönemde ilk şirket alan Kale Grubu oldu. Kale, İtalyan seramiğinin kalbine yerleşirken Ziylan Grubu da Lumberjack'i aldı. Buna Doğuş Grubu'nun Capri Adası'ndaki Capri Palace'ın büyük ortağı olması ile İtalya'nın en eski ve prestijli çikolata, şekerleme ve dondurma devi Pernigotti'yi Toksöz Grubu'nun satın alması eklendi.

ADANIN DA KİLİSENİN DE TAPUSU UYAR'IN CEBİNDE

Venedik Lagünü'nde yer alan ve San Marco Meydanı'nın karşısında bulunan bu tarihi adanın üzerindeki San Clemente Palace, 4 ayrı temayla bölünen 205 odadan oluşuyor. Manastırdan lüks bir otele dönüştürülen ada, manastırın yanı sıra kadınlara özel akıl hastanesi olarak kullanılmış. 2003'te otel haline getirilen adada 1131 yılından kalma kiliseden başka yapı yok. Havuzu, tenis kortu, mini golf sahası, helikopter pisti bulunan otelin yanı sıra içinde çok kıymetli kabartma ve freskler bulunan kilisenin de tapusu Uyar'da. Burayı, Starwood Grubu'nun en lüks markası St. Regis işletiyor.

Editör: TE Bilişim