Cumartesi günü yapılan Kılavuz kaptanlar panelinden denizciliğimize önemli katkı sağlıyabilecek bir öneri çıktı...

Öneri, Türkiye'de insanlı model simülasyon merkezi kurulması ile ilgili.

Avrupa'da sadece üç ülkede bulunan insanlı model simülasyon merkezi, elektronik simülasyondan farklı olarak katılımcıların gerçek ortamda gemi manevrası deneyimi edinmelerini sağlıyor.

Panel Katılımcılarından İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Nil Güler ve  Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur'un da desteklediği öneri ile ilgili Türk Kılavuz Kaptanlar Derneüi, diğer paydaş kuruluşlarla fizibilite çalışmaları yapacak.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından yayınlanan Panel Sonuç Bildirgesi şöyle:

KILAVUZ KAPTANLAR HAFTASI PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

Kılavuz kaptanlar; insanları, çevreyi, gemiyi, ulusal ve küresel değerleri koruyanlar, kritik ve zamanında hizmet verenlerdir. Emniyet açısından denizcilik endüstrisine başka hiç kimsenin yapamadığı kadar aktif katkıyı yapan, adeta gemiyle, denizle konuşan gizli kahramanlardır.

Denizcilik mesleği bir piramit olarak düşünülürse, kılavuz kaptanlar her zaman bu piramidin tepe noktasında olmuşlardır. Denizcilik endüstrisi emniyet zincirinin vazgeçilmez en önemli unsuru olan kılavuz kaptanlar, emniyetin insana dönüşmüş şeklidir.

Birkaç önemli hizmeti bir arada veren bu fedakar insanların eğitimi de çok önemlidir. 15.12.2012 tarihinde yaptığımız “Kılavuz Kaptan ve Kılavuz Kaptanın Eğitimi” konulu panelimizin sonuçlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

Kılavuz kaptan eğitiminin temeli, kılavuz kaptan adaylığından başlayarak gemilerde kazandığı  pratik deneyimdir. Diğer taraftan simülatör eğitimi de sınırlarının bilinmesi şartıyla kılavuz kaptan eğitiminde faydalıdır.

Ancak simülatör eğitiminin destekleyici bir eğitim aracı olduğu unutulmamalıdır. Kılavuz kaptanların, iyi olmak ile en iyi olmak arasındaki farkı yaratacak bazı refleksleri kazanmaları için en iyi eğitim yolunun, insanlı model gemilerde eğitim almaları ile mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bu yüzden de ülkemiz denizcilik endüstrisinin emniyet zincirinin önemli unsurları olan kılavuz kaptanların, gemi kaptanlarının, gemi zabitlerinin eğitimi için, ülkemizde insanlı model gemi merkezi kurulması konusunda, tüm Türk denizcilik  sektörü ve Avrupa Birliği yöneticileri ile çalışmalara başladığımızı, konunun olumlu sonuçlanması için gerekli takibin tarafımızdan yapılacağını kamuoyuna duyururuz.

TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
 

Editör: TE Bilişim