Türkiye'ye dalga santralleri geliyor

Elektrik enerjisinde özellikle yaz aylarında kriz yaşanırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 'nın, yeni ve gizli bir proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Ülke çıkarları ve projenin selameti açısından gizli tutulan 'denizden elektrik enerjisi üretimi projesi' hem oldukça ekonomik ve ucuz, hem de dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Elektrik Üretim Anonim Şirketi EÜAŞ Antalya ve yöresi Hidro Elektrik Santralleri (HES ) İşletme Müdürü Mesut Çakmak , Türkiye 'nin 2006 yılında toplam elektrik enerjisi üretiminin 175 bin 691 GWH olduğunu, bunun bir önceki yıla göre yüzde 8.5 arttığını belirterek, enerji tüketiminin önümüzde yıl çok daha artacağını kaydetti.

BAKANLIK GİZLİYOR

Yılda 14 bin GWH talep artışı ile ülkenin enerji açığını kapatması açısından, Enerji Bakanlığı 'nın yürütmekte olduğu 'Dalga Enerjisi' projesinin çok önem taşıdığını ifade eden Çakmak , 'Ticari alanlarda üretim yapacaklar için tamamen bağımsız faaliyet yürüten Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK ) lisans verecek, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE ) de teknik incelemeye alarak bakanlık oluruna sunacak' dedi.

Enerji Bakanlığı 'nın geliştirdiği ve sır gibi saklanan projesi, deniz suyundan elektrik enerjisi üretmeyi öngörüyor. Mersin , Antalya ve Ege 'deki denize dik yamaçlar da deniz suyundan elektrik üretimi için cazip yerler olarak ön plana çıkıyor. Proje hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Enerji Bakanı Hilmi Güler 'in, 'Çalışma henüz AR -GE aşamasında. Konuşursak uçuk bir proje diye ciddiye alınmaz . Bu barajların nerede olacağını söyleyemem . Henüz çalışıyoruz. Ama dik yamaçlı kıyılarda olacak. Deniz kenarına türbin, tepelere gölet kurulacak. Su gölete aktarılıp tepeden bırakılacak. Türbinlerin dönmesiyle tuzlu sudan ucuz elektrik elde edilecek' dediği öğrenildi.

Dalgadan sağlanan enerjinin avantajları

NÜFUS yoğunluğu deniz kenarında bulunan Türkiye 'de, dalga elektrik santralleri, üretim yeri ile tüketim yerinin yan yana olması sebebiyle, iletimde büyük kazanç sağlanılmış olacak. Dalga elektrik santralleri, ulusal elektrik sistemine bağlanılarak, üretiminin üst sınırlarda olduğu zamanlarda, mevcut hidrolik santrallerimizi devreden çıkararak rezerv olarak kalmasını sağlayacak. Temiz, sınırsız ve ucuz enerji üretilecek. Dalga elektrik santrallerinin ilk yatırımından başka hiçbir girdisi yok. Dalga elektrik santralleri ile elde edilecek elektrik enerjisinin, tüketiciye yansıyacağı fiyatı çok düşük olacağından, diğer yakıtlara tercih edilecek, orman ürünleri tüketilmeyecek ve ormanlar gelişerek hava kalitesinin yükselmesini sağlayacak.

En uygun bölge Karadeniz

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Akçakoca Rasat istasyonu'nda yapılan ölçümlerden istifade edilerek, yapılan incelemeler neticesinde, Akçakoca sahillerinin 5 yıllık ortalama dalga yüksekliği 0.55 m olarak ölçüldü. Türkiye 'nin sahip olduğu denizlerdeki dalga oluşumları ve bu dalgaların sahip oldukları özellikler bakımından en verimli alan Karadeniz kıyı şeridi bölgesidir. Türkiye 'de yenilenebilir enerji potansiyeli bulunan ve enerjiyi kullanım alanına aktarımın kolay olabileceği yöreler tespit edilmeli ve bu kısımlardaki potansiyel enerji değerleri hesaplanarak, uygun olan yerlere en kısa zamanda yatırımlar yapılmalıdır. Bu çerçevede yapılan çalışmada Batı Karadeniz 'de sıklıkla görülen fırtına ve rüzgarların etkisiyle ortaya çıkan deniz dalgalarının enerji kapasiteleri incelenmiş olup, konu ile ilgili teorik ve pratik çalışmalar yapılmıştır. Akçakoca kıyı şeridinin sahip olduğu dalga enerjisi potansiyelin ölçülmesi bölgenin tarım , turizm, hayvancılık ve birçok sektörü ortaya çıkaracak ve dev bir endüstri oluşumunu sağlayacak.

Dalga enerjisi ihraç edilebilir

TES -İŞ Antalya Şube Başkanı Ünal , dalga enerjisinden yararlanılması konusunda şunları söylüyor: 'Böylesi dev bir sektörde, elektrik enerjisi ihraç eden ülke olmanın ötesinde, ağır sanayi dalında da, tüm dünyaya, dalga enerji santralleri ihraç edebilmesini sağlamak amaç olmalıdır. Hiç şüphe yoktur ki, binlerce ada ülkeleri, dalga enerji santrallerinin müşterileri olacaklardır. Enerji, Sanayi ve Çevre konularında ne yapmamız gerektiğini düşünmeliyiz. Temiz ve doğal enerji kaynaklarımıza sahip çıkmalı ve gereken önemi vererek bir an önce harekete geçmeliyiz. Globalleşen dünyada, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, büyük miktarda temiz elektrik enerjisi satan bir ülke olması, 'Milli Enerji Politikası ' ile değerlendirilirse; fazla uzak değildir.'

Kamer DURDU / ANTALYA

 Akşam
 

Editör: TE Bilişim