Türkiye’nin turizm gerdanı iskelesine kavuşuyor

Türkiye’nin kesintisiz uzanan en uzun sahil şeritlerinden birisine sahip olan Samsun’da turistik gemi turlarının yanaşacağı Çobanlı Halk İskelesi inşaatında sona yaklaşılıyor. Geçen yıl FG Mühendislik firması tarafından Atakum ilçesinde yapımına başlanan iskelenin % 80’i tamamlandı.

Terme ilçesinin Miliç sahilinden Kızılırmak Kuş Cenneti’ne kadar uzanan 60 kilometre uzunluğundaki kumsalıyla Samsun, yaz turizmi açısından önemli bir avantajı elinde bulunduruyor. Türkiye’nin kesintisiz uzanan en uzun kumsalı olma özelliği taşıyan kıyı şeridini  altve üst yapı yatırımlarıyla ilmek ilmek işleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi, doğudan batıya adeta gerdanlık gibi süzülen kumsallarını yerli ve yabancı turistlerin beğenisine hazırlıyor. Dünya'da 60 kilometrelik deniz dalgasının sahile vurduğu az sayıdaki şehirden biri olan Samsun’da Büyükşehir Belediyesi, sahillerini rekreasyona tabi tutup yeniden düzenliyor. Sahiller turizm alt yapısına uygun hale getirilirken, bu sahilin büyük bölümünü sınırları içerisinde barındıran Atakum ilçesindeki yatırımlar da devam ediyor.

Sahil düzenleme çalışmalarının yanı sına yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz’in keyfini doyasıya yaşaması için ulaşım projelerine de önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, gemi turları için iskele inşa ettiriyor. Geçen yıl başlanılan Atakum ilçesindeki Çobanlı Halk İskelesi’nin inşaatında sona yaklaşıldı. 400 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki iskelenin yapımı,  yaklaşık 4 milyon TL’ye tamamlanacak. Samsunum-1 gemisinden daha büyük tur gemilerinin yanaşıp bağlanabileceği iskele için denize 220 adet çelik kazık çakılmıştı. Üzerinde kafeteryanın da yer alacağı turistik iskele yapımının yılsonunda bitirilmesi planlanıyor.

SEYRETTİĞİMİZ DENİZİ ARTIK KULLANACAĞIZ

Yapımı devam eden Çobanlı Halk İskelesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, iskeleyi insanların deniz keyfinden olabildiğince yararlanabilmesi için yaptıklarını söyledi. Bugüne kadar büyük tur gemilerinin bağlanacağı bir iskele bulunmaması sebebiyle insanların denizi sadece seyretmekle yetindiğini hatırlatan Başkan Yılmaz, “Her hangi bir fırtına anında deniz taşıtlarının sığınabileceği iskele veya rıhtımlar yapmadığımız için Samsun halkı deniz taşıtlarını kullanamıyor. Aynı zamanda uluslararası yolcu gemileri de Cruise turizmi kapsamında Samsun’a uğramadan geçiyor. Samsun halkı, ülkemizin başka sahil kentlerindeki gibi deniz taşıtı alıp da çocuklarını denizde gezdirmek istiyor. Deniz taşıtı kullanmayan sahil kenti olur mu? Ama Karadeniz'in deniz şartları buna uygun olmadığı için kullanamıyor. Şehri denizle buluşturmak, insanların denizden daha çok istifade etmesini sağlamak ve gerçek bir sahil kenti havasını insanımıza yaşatmak istiyoruz. Bu iskelemiz sayesinde bir tur gemisi, güvenli bir şekilde insanlara hizmet verebilecek. Halkımızın deniz nimetlerinden ve keyfinden olabildiğince yararlanmasını arzu ediyoruz. Denizi seyretmekten öteye kullanmalıyız. İskeleye turistik amaçlı bir de kafeterya yapıyoruz. Deniz turlarıyla ya da karadan gelen misafirlerimiz burada nefes alıp, çaylarını kahvelerini içerek denizin üstünde Samsun’u da farklı bir bakış açısıyla izleyebilecekler." ifadeleri kullandı.

Editör: TE Bilişim