Türkiye’nin, Girne açıklarında petrol arama çalışmaları başlatacağı yönündeki haberler, gerek Güney Kıbrıs’ta, gerekse Yunanistan’da ciddi endişelere yol açtı. Rum basınına göre, AB’den gelen uyarıları dikkate almayan Türkiye, bu yöndeki faaliyetlerini ilerletiyor.


Türkiye Bakanlar Kurulu’nun 2008’de aldığı Akdeniz’de petrol arama kararı çerçevesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Girne’nin tam karşısına tekabül eden Muğla ile Antalya’nın güneyindeki deniz alanında arama yapacağını duyuran Rum basını, bu durumun Lefkoşe ve Atina’da endişeyle karşılandığını duyurdu.


Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Deniz Bölgesinde Petrol Araması” başlıklı haberinde, petrol aramaları için izin verilen bölgelerin Türkiye’nin karasuları dışında olduğunu, ancak Ankara’nın, bunu “münhasır ekonomik bölgesinin uzantısı” olarak gördüğünü iddia etti.


Gazete, Güney Kıbrıs’ın da, petrol aramaları için açıklanan bölgeleri kendi münhasır ekonomik bölgesi içerisinde gördüğünü anımsatarak, Türkiye’nin hareketini bir nevi misilleme olarak niteledi. Gazete “bu durum Türkiye’ye imtiyaz hakkı verecek” dedi.

Editör: TE Bilişim