Türkiye'nin Deniz kıyı koruma alanlarında yerel ekonomiler güçlendirilecek

MUĞLA - Özel Çevre koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB), ulusal deniz ve kıyı koruma alanları sistemini güçlendirmek ve etkin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla Türkiye genelinde altı bölgede başlatılan "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi", proje bölgelerindeki ekonomik gelişim için düğmeye bastı.

Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşecek saha araştırmalarıyla, proje bölgelerindeki yeni ekonomik etkinliklerden sağlanabilecek gelir artırıcı faaliyetler konusunda her alan için fizibilite çalışmaları yürütülecek.

Türkiye genelindeki altı bölgede, 2009 yılında başlanan ve 2013'te tamamlanması planlanan proje kapsamında, proje bölgelerindeki ekonomik gelişimin desteklenmesi yönünde yeni bir aşamaya geçildi.

Foça, Köyceğiz-Dalyan, Gökova, Fethiye-Göcek, Datça-Bozburun ÖÇKB ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda devam etmekte olan proje bünyesinde çalışmalara başlayan Finans, Çevre Ekonomisi ve Yönetimi ile Pazar Araştırma uzmanları, Proje'nin yerel ölçekteki ekonomik verimliliği ve gelişimi için kolları sıvadı.

Proje Koordinatörü Güner Ergün yaptığı açıklamada, proje'nin bel kemiğini oluşturan yerel birimler ve katılımcı yerel çalışma grupları, yeni ekonomik alanların belirlenmesi ve değerlendirilmesinde önemli rol oynayacağını belirterek,

"Proje alanlarında organize edilecek yerel paydaş toplantılarının sonuçları; kârlılık, sürdürülebilirlik ve çevre duyarlılığına uygunluk yönleriyle, yerel paydaşlarla beraber değerlendirilecek. Bu uygulamayla birlikte, yerel birimlerde kapasite maliyet dengeleri çerçevesinde maliyet düşürücü yöntemler belirlenerek kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilir nitelikte öneriler hazırlanacak." dedi.

Proje kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ekonomik etkinlikler için temel ölçütün, faaliyetlerin çevresel anlamda kısa vadeli değil, sürdürülebilir olması olarak öne çıktığını anlatan Ergün,

"Bu amaç doğrultusunda kurulmuş olan Özel Çevre Koruma Kurumu İş Geliştirme Birimi, proje bölgelerinin özelliklerine ve bölgenin beklentilerine uygun ekonomik faaliyetlerin hayata geçirilmesi için çalışacak. Proje alanlarında geliştirilecek yeni gelir artırıcı faaliyetlerin tespit edilmesi ve uygulanması da Proje'nin girdiği yeni süreçte ulaşılması tasarlanan amaçlar arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Proje'nin yürütüldüğü altı alanın her birinde, yeni gelir faaliyetleri hakkında fizibilite çalışması hazırlanacağını dile getiren Ergün, "Bu kapsamda, eko-turizm, dalış turizmi ve mevcut ziyaretçi merkezlerinde potansiyel yerli ürün satışı, ve benzeri yeni gelir arttırıcı ekonomik faaliyetler konusunda her alan için ayrı fizibilite çalışması yürütülecek.

Çalışmalar doğrultusunda Ağustos ayında Muğla iline bağlı dört alanda mülakatlara başlanacak. Bu mülakatları, Eylül ayında Foça ve Ayvalık çalışmaları takip edecek. Altı proje alanında organize edilecek toplantılarla sürdürülebilir ve çevre dostu olan ortak veya bireysel ekonomik faaliyetler belirlenmiş olacak."

Yaklaşık 8 bin 500 kilometrelik kıyı şeridinde barındırdığı 3 binden fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Türkiye sahillerindeki hayati öneme sahip denizel alanlar, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların işbirliğiyle başlatılan "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" ile koruma altına alınıyor.

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre koruma Kurumu Başkanlığı'nın (ÖÇKKB) yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) adına, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) yürütücü ortaklığında gerçekleştiriliyor.

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün de ortakları konumunda olduğu proje, Türkiye'deki beş Özel Çevre Koruma Bölgesi'ni ve bir Tabiat Parkı'nı kapsıyor.

Foça, Köyceğiz-Dalyan, Gökova, Fethiye-Göcek, Datça-Bozburun ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nı içeren bu bölgelerde, deniz ve kıyı koruma alanları sisteminin güçlendirilmesi ve bu bölgelerin etkin yönetimini kolaylaştırmak amaçlanıyor.

Editör: TE Bilişim