Türkiye’den Ruslara misilleme
Rus petrolünün Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden Ege’ye indirilmesine yönelik atılan imzalar, Türkiye için de son derece kritik bir öneme sahip.

Hem boğazları hem de Samsun-Ceyhan hattını by-pass eden projenin daha şimdiden Türkiye’ye etkileri görülmeye başlandı. Türkiye, Rus petrolünü Samsun-Ceyhan arasında kurulacak bir hatla Akdeniz’e indirmeyi planlıyordu.

Bu projeyi de Çalık grubu üstlenmişti. Ancak Ruslar Burgaz-Dedeağaç projesinde yüzde 51 hisseye sahip olunca hiçbir Rus şirket Samsun-Ceyhan hattına girmek istemedi. Sonuçta Mart ayında temeli atılması beklenen Samsun-Ceyhan hattı şimdilik Nisan ayına ertelendi.

İKİNCİ MAVİ AKIM ASKIDA

Ankara, Türkiye’yi by-pass eden bu proje nedeniyle Moskova’ya karşılık vermeye hazırlanıyor. Rusya’nın çok istediği ikinci bir Mavi Akım hattı ve bu hattın İsrail’e kadar indirilmesi planı şimdilik beklemeye alındı.

BOTAŞ yetkilileri, İsrail’e kadar indirilecek bu hatla tek başına doğalgaz ya da su taşımanın ekonomik olmayacağı görüşünde. Yetkililer, ayrıca Rus gazetelerinde yayınlanan Shell’in Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı’nı yapacağı haberlerini de yalanladı.

Yetkililer, böyle bir proje gündemle olmakla birlikte hattın yapımını sadece BOTAŞ’ın üstlenebileceğini belirtiyor.
Kaynak: NTV
Editör: TE Bilişim