“TÜRKİYE’DE GEMİ KAYNAKLI EMİSYONLARIN KONTROLÜ’’ İSİMLİ AVRUPA BİRLİĞİ EŞLEŞTİRME PROJESİNİN  1. YÜRÜTME  KURULU TOPLANTISI

Ulaştırma, Denizicilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ‘’Türkiye’de Gemi Kaynaklı Emisyonların Kontrolü’’ isimli Avrupa Birliği Eşleştirme Projesinin 1. Yürütme Kurulu Toplantısı 11 Eylül tarihinde saat 10:30 da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ev sahipliğinde  gerçekleştirilmiştir. Söz konusu toplantıya , Ulaştırma, Denizicilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra, ilgili ve paydaş kurum olan Avrupa Birliği Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri katılım sağlamışlardır.

1.Raporlama döneminde gerçekleştirilmiş olan aktivitelerin değerlendirilmesinin yapıldığı,  gelecek dönem planlarının oluşturulduğu ve kontrat değişikliği teklifinin görüşüldüğü toplantı yararlanıcı ülkemiz adına proje lideri olan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Sayın Cemalettin Şevli’nin açılış konuşması ile başlamıştır.

'Hava kirliliği, yaşam kalitesini önemli derecede etkiliyor.' 

Şevli konuşmasında, proje başlangıç tarihinden  itibaren hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek Proje ekibi ve Proje partnerinden duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir. Projede başarılı ve kalıcı kazanımlar elde edilmesinin önemine değinen Şevli,  bu amaç doğrultusunda proje kontratında bazı değişiklikleri hedeflediklerini  de ifade etmişlerdir.

Bu kapsamda hedeflenen değişiklikler  ile çok yoğun bir deniz trafiğine maruz kalan ve bunun ciddi anlamda bir hava kirliliğini de beraberinde getirerek yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilediği Marmara Denizi ve Boğazlar bölgesinin gemi kaynaklı emisyonlardan en az şekilde etkilenmesini sağlamak adına uluslararası adımların atılmasının planlandığını belirtirken; bölgenin Emisyon Kontrol Alanı (ECA) ilan edilmesi hedefine altyapı oluşturacak bilimsel çalışmaların söz konusu projeye dahil edilmesinin, Türkiye’nin geleceğe dönük gemi kaynaklı emisyon azaltım hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağını, böylelikle bölge halkının sağlığı adına da ciddi bir adım atılmış olacağını sözlerine eklemişlerdir.

Değerli kurum temsilcilerinin de  görüşleri ile ortak bir yol haritası çizmek istediklerini dile getiren Şevli , başarılı bir toplantı geçmesi dileğiyle konuşmasına son vermişlerdir. Cemalettin Şevli’nin konuşmasının ardından sözü İspanya tarafında proje lideri olan Sayın Benito Nunez almıştır.

'Dünyada Emisyon kontrol bölgesi sınırlı sayıda' 

Nunez, konuşmasının başında İspanyol Denizcilik idaresi olarak Türk denizcilik İdaresinin destek ve ortaklığından duydukları memnuniyeti belirtmişlerdir.Nunez, Bölge nufusundaki ve gemi trafik koridorlarındaki yoğunluk bir arada değerlendirildiğinde,  Marmara Denizi ve Boğazlar bölgesinde gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına ilişkin girişimlerin ve bölgenin Emisyon Kontrol Alanı ilan edilmesine ilişkin temeli atılacak olan çalışmaların ne denli önemli olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca; dünyada Emisyon kontrol bölgesi ilan edilmiş sınırlı sayıda bölgenin bulunduğunu vurgulayan Nunez, Marmara Denizi ve Boğazlar bölgesinin  projenin girişimleriyle ECA ilan edildiği takdirde Turkiye ve Avrupa Birliği Eşleştirme Programı adına önemli bir başarı elde edilmiş olacağını ifade etmişlerdir.  

Nunez’in ardından toplantı , projenin ilk çeyreğinde gerçekleştirilmiş olan ve 2. Çeyrekte planlanan aktiviteler hakkında Proje Yerleşik Eşleşme Danışmanı Cibran Fernandez Silva’nın  sunumu ile devam etmiş, müteakip olarak Proje Danışman Muadili Murat Korçak, proje kontratında planlanan değişiklik taleplerini ve gerekliliklerine vurgu yapan bir sunum gerçekleştirmiştir.

Açılış ve bilgilendirme konuşmalarının ardından söz alan tüm katılımcılar proje başarısı ve hedefleri doğrultusunda  , proje kontratında yapılması planlanan güncellemelerin gerçekleştirilmesinin gerekliliği hususunda hemfikir olduklarını ifade etmişlerdir. Özellikle Marmara Denizi ve Boğazlar bölgesinin ECA ilan edilmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan çalışmalardan duydukları heyecanı dile getiren katılımcılar,  temsil ettikleri kurumlar adına ellerinden  gelen tüm katkıyı sağlayacaklarını, önemli olanın Türkiye Denizciliğinin ihtiyaçları doğrultusunda başarılı, gayeleri doğrultusunda amaçlanan noktaya ulaşmış ve ülkemiz emisyon azaltım hedeflerine katkı sağlayacak  bir proje gerçekleştirmiş olmak olduğunu ortak görüş olarak belirtmişlerdir.   

Editör: TE Bilişim