Türkiye-Yunanistan UMTİS  tartışması

Denizhaber.Com Londra- Londra'da UDÖ Deniz Emniyeti Komitesi'nin toplantılarının son gününde, Uzun Menzilli Tanıma ve İzleme Sistemi (UMTİS)  tartışılırken  Ege Kıta Sahanlığı yüzünden anlaşmazlık çıktı.

Uzun Menzilli Tanıma ve İzleme Sistemi (UMTİS) 2008 yılı başında devreye girecek.

UMTIS Nedir?

Uzun Menzilli Tanıma ve İzleme Sistemi (Long Range Identification and Tracking, LRIT) anlamına gelen UMTIS, her bir bayrak devletinin kendi bayrağını taşıyan gemilere taktıracağı uzun menzilli verici aracılığıyla  izlemesini amaçlıyor. Bayrak devletleri bu amaçla Ulusal Veri Merkezi kurarak kendi bayrağını taşıyan gemilerle ilgili verileri burada toplayacaklar.

UMTIS'in birinci ayağı Ulusal Veri Merkezi olacak. Ancak her Ulusal Veri Merkezinin topladığı veriler, ABD'de bulunacak Uluslararası Veritabanında toplanacak. Her Devlet, kendi poligonunda bulunan gemilerle ilgili diğer bayrak devletlerinin gemilerinin bilgisini bu Uluslararası Veritabanından talep edebilecek. İşte bu noktada VDP (Veri Dağıtım Planı) devreye girecek.

Bir ülke, kendi poligonundaki (Ülkesini çevreleyen deniz sahası) kendi bayrağını taşımayan bir gemiyle ilgili verileri Uluslararası Veri Merkezinden talep ettiği zaman; Uluslararası Veri Merkezi; bu bilginin talep eden ülkeye verilmesinde geminin bayrağını taşıyan ülke tarafından bir kısıtlama konulup konulmadığını VDP'ye soracak. VDP, UDÖ Bünyesinde oluşturulacak.

Tartışma nereden çıktı?

 

 Deniz Emniyeti Komitesi Başkanı

Neil Frank Ferrer, DenizHaber.Com'a

"Tartışmalar çıktı ama genelde memnunun"

Dedi...

Türkiye, her ülkenin kendi poligonlarını tanımlarken İç Sular ve Kıyısal Sular tanımlamalarının kullanılmasına karşı çıkıyor. Türkiye, bu terminolojinin Birleşmiş Milletler Deniz hukuku Sözleşmesine paralel tanımlamalar olduğunu oysa ülkeler arasında bu terminoloji kapsamında sorunlar bulunduğu nedeniyle UMTIS poligonlarının belirlenirken UMTIS sahası gibi özel terminoloji kullanılması gerektiğini savunuyor.

Yunanistan ise UMTIS için kullanılan İç Sular, Kıyısal sular gibi tanımlamalarla ilgili BM Deniz Hukuku Sözleşmesi kapsamında bir bağlantı kurulmasının yerinde olmadığını, her iki konunun farklı şeyler olduğunu ileri sürüyor.

Türkiye Delegasyonu Sözcüsü Çağatay Erciyes, bugün sabah oturumunda iki kez söz alarak Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini aktardı. Türkiye'den sonra Yunanistan söz alarak Türkiye'nin görüşlerine karşı görüşlerini sundu.

Sonuçta DEK 85 bitti ama tartışma bitmedi. Önümüzdeki DEK toplantılarında UMTIS poligonları ile ilgili tartışmaların diğer ülkelerin de katılımıyla büyümesi bekleniyor.

Editör: TE Bilişim