Türkiye, Singapur STA'sı ile yeni pazarlara açılacak

Türkiye ile Singapur arasında imzalanan kapsamlı STA ile Türk firmalarının, Uzakdoğu'da yeni limanlara "yelken açması" bekleniyor.

Türkiye, Singapur STA'sı ile yeni pazarlara açılacak Ana Sayfa» Dünya» Ülkeler23.11.2015 12:58 Türkiye ile Singapur arasında imzalanan kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmasıyla (STA) Türk firmalarının, Uzakdoğu'da yeni limanlara "yelken açması" beklenirken, yakın bölgede liman işletmeciliği konusunda oluşacak fırsatların da iki ülke şirketleri tarafından birlikte değerlendirilebileceği öngörülüyor.

İki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlaması beklenen STA'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ankara Ofisi Müdürü Hüseyin Özhan, bu anlaşmanın yeni pazarlar ve doğrudan yabancı yatırımları noktalarında büyük katkı sağlayacağını söyledi. Anlaşmayla Türkiye'nin Singapur'dan daha fazla yatırım ve "know-how" çekebileceğini belirten Özhan, "EBRD olarak Asya'dan daha fazla yatırımı, Türkiye'nin içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere getirme konusunda çok istekliyiz.

Buna en iyi örnek Singapurlu ve Türk şirketin ortak işlettiği Mersin Uluslararası Limanı" dedi. sigapur.jpg Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert de STA'nın Singapurla dış ticaretin gelişmesine büyük katkı sunacağını kaydetti. Türkiye'nin hem devlet olarak hem de özel sektör girişimcileri ile daha proaktif bir dış ticaret yaklaşımını benimsediğine işaret eden Kocasert, "Bir taraftan ikili ilişkilerin geliştirilmesine zemin hazırlayacak STA'lar imzalanırken, diğer taraftan ihracatçıları cesaretlendirici destek mekanizmaları titizlikle sürdürülüyor" dedi.

Kocasert, Singapur'un bulunduğu coğrafyada önemli bir ticaret kapısı olduğuna dikkati çekerek, "Küresel gelişmeler gösteriyor ki Singapur'un bu özelliği önümüzdeki yıllarda daha da pekişecek. Bilindiği üzere Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Taraf olan on iki ülke arasında Singapur da yer alıyor. Dolayısıyla Singapur ile olan STA bizim için TPP'ye taraf ülkelere erişimde avantaj sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı ile sermaye ve kaynaklara ulaşabilmenin gelişmekte olan ülkeler için daha maliyetli olacağını anlatan Kocasert, söz konusu STA ile Singapur'dan Türkiye'ye gelecek yatırımların ivme kazanacağını söyledi. Uzmanlar da Singapur'un dünya çapında önemli bir liman ve serbest ticaret merkezi olduğunu vurgulayarak, Singapur'un, küçük yüzölçümüne rağmen dünyanın önemli petrokimya ve elektronik üreticilerinden biri olduğunu belirtiyor.

STA'nın Türk firmalara 2 milyar nüfuslu Güneydoğu Asya pazarını açabileceğinin altını çizen uzmanlar, söz konusu coğrafyada tecrübe sahibi Singapurlu firmaların, Türk işadamlarına hedef yeni pazarlara girişlerinde geniş çaplı uluslararası deneyim ve iletişim ağlarıyla önemli destek sağlayabileceği belirtiyor. Singapur'un önemli bir finans merkezi olması nedeniyle Türkiye'nin altyapı ve sanayide ihtiyacı olan finansın sağlanmasında da önemli bir rol oynayabileceği kaydediliyor.

Editör: TE Bilişim