Akdeniz'de Rumlara karşı dev hamle

Enerji Bakanı Yıldız, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz sondajı için Shell ile masaya oturacaklarını söyledi.

Rum-İsrail ittifakı ABD'li Noble şirketi ile Güney Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına devam ederken, Türkiye dev bir hamleye imza atıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Önümüzdeki hafta topraklarımızda ve deniz alanlarında petrol aramayla ilgili anlaşma imzalayacağız. Bu konuda Shell ile masaya oturuyoruz" dedi.

Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz'in Antalya açıklarında ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştı.

Anlaşma kapsamında Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde sondaj kazılacak. 2 bin 500 metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell karşılayacak. Sondajı yapacak dev platformu Shell getirecek. Petrol bulunması durumunda milyar doları bulabilecek yatırımları Shell üstlenirken, petrol yüzde 50-50 paylaştırılacak. Uluslararası sularda bir sondaj maliyetinin 300 milyon doları aşacağı belirtiliyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Thomas Mirow düzenledikleri toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, bu yıl Türkiye'ye enerji yatırımlarına katkının 1 milyar Euro olduğunu, önümüzdeki yıllarda da bu miktarda devam etmeyi planladıklarını kaydetti.

Yıldız, Yunanistan'ın doğalgaz borcunun 185 milyon dolarlık bölümünü ödediğini, kalanı da Ocak sonuna kadar ödeyeceğini ifade etti. Yıldız, "Kalan sorunlu 50-60 milyon dolarlık bölümünü ise daha sonra görüşeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilişim