Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yılan hikayesine dönen "Türkiye'de petrol var mı yok mu" tartışmasına son noktayı koydu. Yıllardır devam eden sismik araştırmalar sonunda, Suriye sınırında adeta bir petrol denizi tespit edildi. BUGÜN'e siyah altın müjdesini veren TPAO Genel Müdürü Osman Sami Dinç, "Türkiye'nin kaderi değişecek. Bulunan petrol çok kaliteli" dedi.

İlk kuyu hemen açılıyor

Dinç, gelişmeleri şöyle anlattı: Suriye sınırının 10 kilometrelik bölümünde uzun süredir bir arama yürütüyorduk. Sismik çalışmalar sonunda çok umutlu bir tablo ortaya çıktı. Suriye'den bu bölgeyle ilgili bir kamyon bilgi geldi. Bunları bizdeki bilgilerle karşılaştırınca ortaya müthiş bir fotoğraf çıktı. İlk kuyuyu ay sonunda açıyoruz. Her ay bir kuyu açacacağız. Türkiye'yi güzel günler bekliyor.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki sismik çalışmalar sonunda yeraltında büyük bir petrol denizi olduğu tespit edildi. Bu ay ilk kuyu açılacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yılan hikayesine dönen "Türkiye'de petrol var mı yok mu?" tartışmasına noktayı koydu. Suriye sınırındaki sismik çalışmalar sonunda bölgede bir petrol denizinin varlığı tespit edildi. TPAO Genel Müdürü Osman Sami Dinç, bu müjdeli haberi ve petrol denizinin bulunma öyküsünü BUGÜN'e şu sözlerle açıkladı:

* Türkiye-Suriye sınırı yaklaşık 800 kilometre. Bu bölgede petrol aramalarına bir an önce başlanması gerekiyordu. Ancak bölgede mayınlar vardı. Hem Genelkurmay'a, hem de İçişleri Bakanlığı'na "10 kilometrelik kısmın temizlenmesi durumunda petrol aramasına başlayabiliriz" dedik.

* Geçen yıl mayınların temizlenmesi konusunda adımlar atıldı. Sismik çalışmaların sonucunda çok umutlu bir tablo ortaya çıktı. Bu bölge ile ilgili Suriye'den de tam bir kamyon dolusu bilgi geldi. Bizdeki bilgilerle Suriyeliler'in bilgilerini karşılaştırınca ortaya müthiş bir fotoğraf çıktı. Türkiye'nin kaderi değişecek. Bulunan petrol çok kaliteli.

* Şimdi sadece 50 metrelik bir alanda elimizdeki sismik verilerle bu ay sonunda ilk kuyuyu açacağız. Çok güzel şeylerle karşılaşacağız. Görüntü şu, paranın yarısı Suriye'de yarısı ise bizde.

* Henüz kuyu açılmadığı için kaç milyon varil petrol olduğunu söylemek imkansız. Kuyu açıldıkça durumu göreceğiz. Suriye sınırında her ay bir kuyu açacağız.

* Petrol rezervini sadece sismik çalışma yaparak tespit etmek mümkün değil. Güneydoğu ve Suriye sınırı bizim umutlu olduğumuz bir yer. Bunun için sondaj programı başlattık.

Kaynak:Bugün Gazetesi

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim