Türkiye petrol için Venezuela yolcusu

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal'la birlikte yaptığı basın toplantısında enerji alanında geliştirilen yeni projelerden bahsetti. Güler, gelecek hafta Venezuela'ya petrol arama görüşmeleri için bir heyetin gideceğini söyledi.

TPAO Venezuela yolcusu: Güler TPAO'nun Karadeniz başta olmak üzere denizlerde ve yurtdışında arama çalışmalarına ağırlık verdiğini söyledi. TPAO'nun Orta Asya, Hazar Bölgesi, Kafkasya'ya ilaveten Güney Amerika'da çalışmaları olduğunu hatırlayan Güler "Önümüzdeki hafta Venezuela'ya bir ekip gidiyor. Venezuela ile görüşmeler yapılacak. Ekvador, Kolombiya da bizim programımızın içinde" dedi. Güler bu ülkelerdeki aramalara ve işletmelere ortaklık amaçlandığını da kaydetti.

Doğalgazda karşılıklı bağımlılık: Güler, enerjide yeni bir politika geliştirdiklerini belirterek, doğalgaz ithal edilen ülkelerden kuyu alarak, karşılıklı bağımlılığı ve ortaklıkları pekiştirmek istediklerini söyledi. Bu konuda henüz Rusya'yla görüşmelere başlamadıklarını, diğer ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

'Tükettiğimizin yarısını üreteceğiz': Uysal, 1979'da 18 bin varil petrol eşdeğeri üretim yapılırken bugün yurtiçinde 45 bin varil petrol eşdeğeri yurtdışında ise 55 bin varil petrol eşdeğeri üretim yapıldığını söyledi. Uysal, 2015 için hedefin Türkiye'nin ihtiyacının yarısı olan 300 bin varil üretim olduğunu belirtti.

'Zafer matkabın ucunda': Güler, Ege'deki petrol arama çalışmaları kapsamında Saros Körfezi'nde sondajın başladığını belirterek, "Gemi demirini attı, matkabın ucu dönmeye başladı" dedi. Uysal da bölgede 3 bin 500 metre derinliğe kadar sondaj yapılacağını arama noktalarının Edremit Körfezi, Saros ve Gökçeada açıklarında olduğunu ve ümitle çalışmaların sonuçlarını beklediklerini anlattı. Ege'den beklentinin ne olduğunun sorulması üzerine de Uysal, buradan doğalgaz çıkarmayı beklediklerini, ancak zaferin matkabın ucunda olduğunu söyledi.

'Fedakârlıktan kaçınmıyoruz': Petrol ve doğalgaz ihtiyacının önemini vurgulayan Güler bu ihtiyacı karşılamak için yatırımlara son derece yüksek paralar ayırdıklarını ifade ederek, şu ana kadar yapılan harcamanın 4 milyar doları bulduğunu bildirdi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim