Türkiye, Nabucco'da Fransa'yı İstemiyor

Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Hazar ve Ortadoğu doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak olan Türkiye-Avusturya doğalgaz boru hattının (Nabucco) Ankara'dan başlamasını ve buraya kadar olacak yeni hatların Botaş tarafından yapılmasını istediklerini, Fransız Gaz de France'ın de (GDF) projeye ortak olmasına karşı çıktıklarını söyledi.

Normal şartlarda Türkiye'nin GDF'nin Nabucco'ya ortak olmasından memnuniyet duyacağını ifade eden yetkili, "GDF deneyimli ve enerji sektöründe son derece başarılı bir şirket. Türkiye, enerjiyi politik bir enstrüman olarak kullanmaktan kaçınıyor, böyle bir amacı yok ancak Fransa'nın 1915'teki tarihçilerin ilgileneceği olaylar ve Avrupa Birliği ve diğer ortak projelerde ortaya koyduğu tavır kabul edilemez durumda. Böyle bir ortamda Türkiye, GDF'nin Nabucco'ya ortak olmasını desteklemez" şeklinde konuştu.

Nabucco'da Botaş'ın dışında, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Romanya'dan Transgaz'ın yanı sıra Alman RWE'nin payı bulunuyor.

Reuters

Editör: TE Bilişim