Türkiye Kılavuzlukta Dünya Liginde

165 Yıllık Ocak TDİ'de yetişen, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği çatısında birleşen kılavuz kaptanlar, uluslararası alanda önemli başarılara imza attılar.

TDİ "Ocağında" yetişiyorlar

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Türk Denizciliği için yalnızca hizmet veren bir kuruluş değil, aynı zamanda bir "okul" niteliğinde. TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk tarafından sık sık "Burası bir ocaktır" şeklinde nitelendirilen TDİ, bu tanımlamayı hak edercesine gerek ulusal alanda denizcilikle ilgili çalışmalarda katkıda bulunurken, uluslararası alanda da meslek kuruluşlarının zirvesine doğru tırmanışlarını sürdürüyorlar.

Son örnek EMPA Genel Kurulu

Kılavuz kaptanların Türkiye'nin yüzünü ağartan başarılarının son halkası Antalya'da yapılan Avrupa Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Kurulu oldu.

Genel Kurulda Kaptan İsmail Akpınar EMPA Başkan Yardımcılığı'na, Kaptan Cahit İstikbal yeniden EMPA Auditörlüğü'ne seçildiler.

Genel Kurul'da ayrıca uluslararası nitelikte mesleki tebliğler de sunuldu.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Sekreteri Kaptan Ali Cömert; "Kılavuz Kaptanların Eğitimleri ve Belgelendirilmeleri"; Dernek eski başkanlarından Kaptan Aykut Erol da "Türkiye'de ve Limanlarda Kılavuzluk Hizmetleri" konulu tebliğlerle kılavuzlukta elde ettikleri bilgi ve deneyimlerinden çıkardıkları önerileri Avrupa'lı meslektaşlarıyla paylaştılar.

Daha önce de IMPA'da başarı tescillenmişti

Türkiye kılavuzlukta uluslararası alanda ilk başarısı Kaptan Cahit İstikbal'in 2002 yılında Hamburg'da düzenlenen genel kurulda IMPA'nın Başkan Yardımcılığı'na seçilmesiyle göstermişti. İstikbal 2006 yılında Küba'nın başkenti Havana'da yapılan Genel Kurul'da bu göreve 2. kez seçilmişti.

2010 Yılına kadar görev süresi olan İstikbal 2010 yılında Avustralya'da yapılacak genel kurulda Başkanlık için en kuvvetli aday görülüyor.

EMPA Başkan Yardımcılığı'na seçilen Kaptan İsmail Akpınar'ın başarısında daha önce uluslararası alanda yapılan çalışmaların uluslararası kılavuzluk camiasında takdir görmesinin de rolü büyük.

 

Editör: TE Bilişim