Füze kalkanı bu gemide

Türkiye kabul ederse Akdeniz’de görev yapacak

“Füze kalkanı” projesinde sistemlerin bir bölümünü Türkiye’ye konuşlandırmak istediğini resmen açıklayan ABD’nin, bu projede görevlendirmek üzere hazırladığı USS STOUT savaş gemisine konuk oldu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve gelmesinin ardından, Pentagon tarafından güncellenen füze kalkanı projesinde, düşman füzelerine karşı koyacak füzesavar fırlatma ünitelerinin gemilere konuşlandırılması kararlaştırıldı. Bu amaçla, 75 savaş gemisi füzesavar özelliğine kavuşturuldu.

BOYU 150 METRE

Eğer Türkiye, ABD’nin füze kalkanı projesi davetine olumlu yanıt verirse, bu gemilerden bir ya da ikisi Türkiye denizlerinde ve Akdeniz’in uluslararası sularında olası bir İran tehdidine karşı bekleyecek. Bu gemilerinden biri olan USS STOUT, dünyanın en büyük deniz üssü olan Norfolk’ta, kısa süre önce HABERTÜRK’ü ağırladı. 8300 ton ağırlığa ve 151 metre uzunluğa sahip bu gemide 255 personel görev yapıyor. Personelin 200’ü erkek, 55’i kadın.

4 GÜNDE AKDENİZ’DE

Gemi ABD’den yola çıkmasının ardından, acil durum halinde 4 gün sürede Akdeniz’e ulaşabiliyor. Gemide SPG-62 ve SPY-D radarlar, MK53, MK15, MK141 Harpoon, MK32 Torpido, MK 41, MK 137, MK 37 Tomahawk, MK 7, SQQ- 89 silah sistemleri ile deniz altını tarayan sonar sistemleri bulunuyor. USS STOUT, aynı anda çok sayıda füzeye karşılık verebiliyor. Gemi komutanı Yarbay Mark Oberley, 120 gün ikmal yapmadan görev yapabildiklerini anlatırken, düşman topraklarından fırlatılan bir balistik füzeye 8-10 dakika içerisinde karşılık verebildiklerini de vurguladı.

DOĞU’YA RADAR

Ankara onay verirse, Güneydoğu ya da Doğu Anadolu’da, ABD tarafından x-band radar sistemi kurulacak. Sistem, İran’dan ateşlenecek füzeyi anında tespit edip Akdeniz’deki gemilere bildirecek. Düşman füzeler, bu gemilerden ateşlenecek füzeler ile etkisiz hale getirilecek.

 

Editör: TE Bilişim