Venedik Liman otoritesinin talebi ile Türkiye-İtalya Deniz taşımacılığı alanında ki mevcut durumun masaya yatırılacağı toplantılar yarın saat 09.00’da İtalya’nın Türkiye Büyükelçiliğinde yapılacak etkinliklerle gerçekleştirilecek.

Programın Denizcilik Müsteşarı Sn. Hasan NAİBOĞLU’nun ve İtalya’nın Türkiye Büyükelçisinin yapacağı açılış konuşmaları ile başlayacağı bildirildi. Bu organizasyonun Türkiye ile İtalya arasındaki deniz ticareti faaliyetlerinin daha da geliştirilmesine vesile olacağı bekleniliyor. Yapılacak görüşmelerde; Türkiye’nin deniz ticareti faaliyetleri ile İtalya ile yaptığımız deniz ticareti istatistikleri ve olası işbirliği fırsatları hakkında bilgi verileceği, diğer taraftan, OECD ülkeleri ile yapılan deniz ticaretimize baktığımızda İtalya, Amerika’dan sonra en büyük paya sahip olarak ikinci sırada yer alması sebebiyle önemli bir yere sahip olduğu ve AB ülkeleri ile yapılan değerlendirmede İtalya %19 luk pay ile ilk sırada yer almasından dolayı önemli bir yere sahip olmasının bu tür diyalogların önemini arttırdığının dile getirileceği ifade edildi.

1 OCAK 2010 tarihi itibariyle ulusal ve uluslar arası bayraklı ülkelerin filo bilgilerine baktığımızda 13. sırada İtalya’yı , 15 . Sırada ise Türkiye’yi görüldüğünden denizcilik alanında yapılacak işbirliklerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Türkiye İtalya ilişkileri uzun yıllara dayanan dostluk, kardeşlik ve işbirliği üzerine kurulu olduğundan günümüz Türkiye’si ve İtalya’sı, kültür, nüfus ve zenginlikleriyle bölgelerinde önemli birer güç merkezi olmuş iki ülke olarak denizle olan bağlarını daha da güçlendireceği birlikteliklere bu toplantının referans olması beklenilmektedir.

İki ülke arasında her yıl artış gösteren ticarî işbirliği de ilişkilerimizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. İtalya ile Türkiye arasındaki denizyolu ticaret hacmi yıldan yıla artış trendi yakalamıştır. Bu artış memnuniyet verici olmakla birlikte, ticari ve diğer denizcilik konularında işbirliğimizi arttırmak için çalışmaların bu vesile ile  devam edeceği düşünülmektedir.  

Görüşmelerde mevcut İtalya ile ülkemiz arasında etkin bir şekilde sürmekte olan Ro-Ro hatları yer alacağı, mevcut hatlardaki yoğunluğun Venedik limanına kaydırılması ile İtalya ile ülkemiz arasındaki Ro-Ro hatlarındaki yük yoğunluğunun da artacağı yönünde çalışmalar yapılacağı bilgisi alınmıştır. Mevcut hatlarda 11 adet Ro-Ro gemisi faaliyet göstermektedir.

Ülkemiz ile İtalya arasında gerçekleştirilecek olan bu seminer kapsamında bir takım konularda işbirliği yapmak karşılıklı ticaretimizi de arttıracaktır

Öncelikle Venedik limanın coğrafi konumu ile ilgili olarak, uluslar arası  demiryolu ve karayolu güzergahlarında konumlanması Venedik limanının transit bir liman olarak kullanılması açısından ülkemiz için önem arz etmektedir.  Bugün  Türkiye İtalya arasında etkin, kesintisiz  bir iletişim  sağlanması amacıyla özel , kamu ve sivil toplum kuruluş örgütlerinden temsilcilerin katılımı ile interaktif çalışma grubu kurulması seminerin çıktıları anlamanda beklentilerdendir.

Karşılıklı işbirliğini arttırmak için bilgi, tecrübe, teknik bilgi paylaşımını arttırmak amacıyla yapılacak seminerlerin devamlılığının sağlanması yapacağı katkılardan dolayı önem arzetmektedir. Sözkonusu seminer ile, Türkiye – İtalya arasındaki denizcilik istişarelerinin her iki ülke denizciliğinin geliştirilmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.

 

Editör: TE Bilişim