Türkiye-İtalya arasında ihracata yönelik Ro-Ro

T.İ. Ro-Ro Başkanı Yusuf Öztiryaki, “Her yıl 15 bin Türk TIR’ı ülkemizin ihraç mallarını Yunanistan üzerinden İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi AB ülkelerine taşıyor. Bunun 8-10 bin adedini kanalımıza (Çanakkale-İtalya) çekmek istiyoruz” diye konuştu.

İhracatçılar tarafından ihraç mallarının taşınması amacıyla kurulan, İtalya ile Fransa’ya hızlı ve ekonomik taşıma rotasını Çanakkale ve İtalya’nın Brindisi Limanı arasında oluşturan T.İ. Ro-Ro, yeni hedefler belirledi.

T.İ. Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztiryaki, düzenlediği basın toplantısında, gelişen global ekonomik koşullarda ürün, kalite ve katma değerin yanında hızlı ve ekonomik teslimat yollarının geliştirilmesinin de en önemli rekabet unsurlarından biri haline geldiğini, bu nedenle rakiplerinden farklı hareket ederek rekabet gücü yaratacak teslimat yollarını keşfetmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Öztiryaki, bu zorunlulukların kendilerini, Türkiye ile İtalya arasındaki ticari hareketin gelişebilmesi için öncelikli olarak en kısa teslimat zamanlı, en ekonomik ve fonksiyonel bir güzergah yaratılması konusunda çalışmalara yönlendirdiğini ifade ederek, yaptıkları araştırmalar doğrultusunda ihracatçıların bir araya gelerek T.İ. Ro-Ro armatörlük şirketini kurduğunu ve İtalyanlarla ortak olunduğunu anlattı.

Şirketin kurulmasının ardından Çanakkale Kepez Limanından İtalya’nın en güney limanı Brindisi arasında Türk TIR’ları için Ro-Ro hattı işletmeye konulduğunu bildiren Öztiryaki, şunları kaydetti:

“Tespitlerimize göre her yıl 15 bin Türk TIR’ı ülkemizin ihraç mallarını Yunanistan üzerinden İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi AB ülkelerine taşıyor. Güzergah olarak Yunanistan limanlarını kullanarak İtalya’ya giriyor ve oradan transit geçerek bu ülkelere taşıma yapılırken mallarımız ve sürücülerimizin yaşadığı ciddi sıkıntıların yanında önemli zaman kayıpları ortaya çıkıyor. 15 bin Türk TIR’ının 8-10 bin adedini kanalımıza çekmek istiyoruz. Burada 15 milyon avroluk bir hizmet karşılığı var. 10 bin Türk TIR’ını Kepez’den İtalya’ya taşımak istiyoruz.”

Şu anda haftada 3 gün sefer organize ettiklerini bildiren Öztiryaki, “Kısa sürede yaşadığımız talep artışı bizi gün aşırı bir sefer koymayı mecbur kılacak gibi gösteriyor. Kuruluş sermayesi 4 milyon 110 bin avro olan şirket, emekleme aşamasında. Bugünlerde yürümeye başladı, herhalde bir ay içinde koşacak” dedi.

Kaynak: Milli Gazete

Yayın Tarihi: 20 Ocak 2007

Editör: TE Bilişim