43 İl'de Meslek Edindirme Kursu

İstatistik Kurumu'nun açıkladığı son verilere göre her dört gençten biri işsiz.

Özellikle genç işsiz sayısını azaltmak için harekete geçen Türkiye İş Kurumu, 15 bin genç işsize mesleki eğitim verecek. Projeye Avrupa Birliği 21 milyon Euro hibe verdi. 43 ilde açılacak kurslara katılanlar günlük 8 Euro (17 TL) harçlık alacak. Müracaat için son gün 14 Eylül 2009 olarak belirlenirken, adayların 18-29 yaş aralığında ve İşkur'a kayıtlı olması şartı aranıyor. Nisan ayında işsizlik rakamı 14,9'a geriledi. Ancak aynı oran genç nüfusta yüzde 26,5 seviyesine çıktı.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, gençlerin iş gücüne katılımını artırmak için yeni projeye 23 milyon Euroluk kaynak ayrıldığını aktardı. Özkan'ın verdiği bilgiye göre kâr amacı gütmeyen meslek okulları, ticaret sanayi odaları, vakıflar, belediyeler ve sendikalar proje üreterek fondan yararlanabilecek. Kuruluşların teklif edeceği projelerin alt sınırı 100 bin Euro üst sınırı 400 bin Euro olacak. Projeyi yürütecek kuruluştan ortak göstermesini isteyeceklerini kaydeden Özkan, "Uygulama sonrası meslek edinen gencin istihdama katılmasını sağlamak istiyoruz. Bunun için istihdam uzantılı projeler desteklenecek. İşverenlerin taleplerini dikkate alarak bu alanda mesleki eğitim vermeleri gerekiyor." diye konuştu. Örneğin proje kapsamındaki Hatay'da gemi inşasına yönelik eleman yetiştiren kuruluşlara destek verilecek. Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi kapsamında 16 milyon Euro'luk hibe programı da devam ediyor. Bu çerçevede 12 bin genç eğitim alıyor.

KURSA KATILAN ÜÇ KİŞİDEN BİRİ İŞ BULDU

Geçen yıl 32 bin kişinin mesleki eğitimden geçtiğini ifade eden Özkan, bu sene itibarıyla 100 bin olarak belirlenen rakamın çok üstüne çıkılacağını vurguladı. 70 bin kişiye verilen mesleki eğitimin devam ettiğini söyleyen Özkan, "Yıl sonuna kadar ciddi rakama ulaşacağız. Kriz ortamında yapılacak en önemli şey bu. Çünkü kriz sonrasında ihtiyaç olacak nitelikli iş gücünü yetiştiriyoruz. Kriz olsa da işgücü piyasasında işverenler mutlaka belli nitelikli elemanları arıyor. Projeyle onların aradıkları nitelikte insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. İstihdam garantisi olmayan kurslarda eğitilenlerin yüzde 30'unun iş bulduğunu gördük." şeklinde konuştu.

PROJENİN UYGULANACAĞI 43 İL

Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Kayseri, Sivas, Yozgat, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye.

Editör: TE Bilişim