Türkiye, İngiltere’nin Sunduğu Küresel Savaş Gemisi Projesine Tam Ortaklık Teklifini Reddetti.

İngiltere, BAE Sistemlerinin Küresel Savaş Gemisi (GCS) projesi için uzun zamandır bir ortak arıyordu. Ülkenin bu program kapsamında 13 gemi satın alması bekleniyor.

Dergimiz, Türkiye’nin projenin tam ortağı olmayı reddettiğini öğrendi.

Bu gelişme, hem İngiltere Savunma Bakanlığına hem de anlaşmalı tarafa indirilmiş önemli bir darbe niteliği taşıyor.

Türkiye’nin projede yer almasına dayanan teklifin temeli, ülkenin TF-2000 fırkateyn programıydı. Bu programın tahmini değeri 1,6 milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında. Amacı da Türk Donanmasına sayısı altıyı bulabilecek yeni hava savunma fırkateynleri sağlamak.

Türkiye’nin tam ortaklığı, programın potansiyel maliyeti ve böyle bir anlaşmanın kazandıracağı faydalar konusundaki belirsizlik nedeniyle reddettiği düşünülüyor.

Türkiye, İngiltere ve BAE Sistemlerinden yetkililer, Türkiye’nin hâlen kendi TF-2000 koşullarını planlamakta olduğunu vurguluyorlar. Dergimize konuşan İngiliz kaynaklar, Türkiye ile İngiltere donanmaları arasındaki iş birliğinin Küresel Savaş Gemisi ortaklığıyla ilgili basit bir anlaşmanın ötesinde olduğunun altını çizdiler.

Bu gelişmenin sonucunda İngiltere Savunma Bakanlığı, muhtemelen Küresel Savaş Gemisi geliştirmenin tüm maliyetini üstlenmek zorunda kalacak.

İngiltere Türkiye dışında, Hindistan, Brezilya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada ile de ortaklık olasılıklarını inceliyor.   

Editör: TE Bilişim