İhracatı 5 milyar $ artırır

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vize serbestliği için atılan ilk adım iş dünyasını da heyecanlandırdı.

Vizelerin kalkması halinde AB ülkelerine ihracatın ilk etapta yüzde 8 artması bekleniyor. Son 1 yılda, 28 AB ülkesine yaklaşık 60 milyar dolarlık ürün satan Türk ihracatçıları, vizelerin kalkması halinde bu rakamı kısa sürede 65 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

RUSYA ÖRNEĞİ VAR

Vizenin Türk girişimcisine karşı kullanılan bir ‘tarife dışı engel’ olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tarife dışı engellerin kalkmasıyla Türkiye’nin AB ile dış ticaretinin çok daha iyi seviyelere geleceğine inanıyoruz. Örnek olarak Rusya ile 2010 yılında vize muafiyeti antlaşması yaptık. 2010 yılında Rusya’ya ihracatımız 4.6 milyar dolar iken, 2011 yılında yüzde 29 artışla 5.9 milyar dolara yükseldi. 2012 itibariyle ihracatımız 6.6 milyar dolara ulaşmış durumda. AB üyesi ülkelerle ilgili ihracatçılarımızın bize en çok ilettiği sorun vize konusu. Vizeler ticaretimizin önündeki en büyük engel. Umut ediyoruz ki bugün atılan adımla birlikte iş adamlarımıza vize işlemlerinde büyük kolaylık sağlayacağız. Ticaretimizin önündeki bu önemli engeli kaldıracağız.” Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, şunları anlattı: “Ticaretin hızlı olduğu dönemlerde insanları en çok bu konu zorluyordu. Yılda 350 bin araç Avrupa Birliği ülkelerine geçiş yapıyor. 30 bin şoförümüz AB’ye girmek için vize alıyor. Bu iş 6 aylık vizelerle olmuyordu. Vizeler 6 aylık ancak kalış süresi 90 gündü. Bu nedenle de şoförler 2 ay ülke dışına çıkamıyordu. Vizelerin kalkması durumunda ihracat yaklaşık yüzde 9 oranında artacaktır.”

SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye ile AB arasında vize serbestliği için atılan ilk adımın dış ticaret için de önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ise, “Atılan imzalar ile hem geri kabul hem de vize serbestiyetinde önemli bir süreç başlamıştır. Bu süreçlerin eşgüdümlü götürülmesi ve vize muafiyeti ve tam geri kabul gibi nihai hedeflerine de ancak eş zamanlı olarak varılmasının, imzalanan antlaşmalarının olumlu netice vermesi açısından hayati olduğunu düşünüyoruz. Böylece ihracatımız artacaktır” dedi.

60 milyar $ 1 Ocak-15 Aralık tarihleri arasında AB ülkelerine yaptığımız ihracat

75 milyar $ AB ülkelerinden yılın ilk 10 ayında yaptığımız ithalat rakamı

350 bin AB ülkelerine her yıl çıkış yapan TIR sayısı

12.2 milyar $ Almanya’ya yaptığımız 11 aylık ihracat

Editör: TE Bilişim