Türkiye: "Gürcistan'ın yaptığı iş Hukuksuz"

Reuters'in geçtiği Zerrin Elçi imzalı Kahire çıkışlı habere göre, Davutoğlu, Türk kaptana ceza veren Gürcistan'a ziyaret planlıyor. 

Gürcistan'ın, ekonomik ablukada tuttuğu ayrılıkçı Abhazya Bölgesine yakıt taşıyan  geminin Türk kaptanına verdiği 24 yıl hapis cesasından rahatsız olan Türkiye, Gürcülerin uluslararası hukuka aykırı  davrandığı görüşüyle aldıkları mahkeme kararını bozmasını istiyor. 

Reuters'a bilgi veren bir Türk yetkili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da yakın bir tarihte Gürcistan'a gideceğini  ve bu ziyarette bunu isteyeceğini söyledi. 

Davutoğlu'nun dün Kıbrıs'ta temasları sürerken bir ara Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze ile telefon  görüşmesi yaptığı ve bu ülkenin Mehmet Öztürk'ün kaptanı olduğu Panama bandıralı tankere "uluslararası hukuka aykırı  bir şekilde" el koyup sonra da kaptana hapis cezası vermesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğini ilettiği öğrenildi. 

Dışişleri sözcüsü: "Uluslararası hukuka aykırı"

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin de "Gürcülerin hem esas hem de usul bakımından uluslarası denizcilik  hukukuna aykırı hareket ettiğini düşünüyoruz" dedi. 

Gürcistan sahil güvenlik güçleri 2,000 ton petrol ve 700 ton mazot yüküyle tankere geçen ay el koymuştu. Ülkenin  batısında bulunan Kutaisi kentinde hakim Gela Kiria dün Reuters'a yaptığı açıklamada, Öztürk'ün "işgal altındaki  topraklardaki yasaları ve gümrük yasalarını çiğnediği" gerekçesiyle 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. 

Uluslararası hukuka göre açık denizlerde bir gemiyi durdurmanın tamamen yasak olmadığını değil ama belli koşullara  bağlı olduğunu söyleyen Türk yetkili, "Ülkenizde sıkıntı vardır, onu uzaklaşırken yakalarsınız, yani karadaki karşılığı ile  sıcak takip yaparsınız ya da ülke güvenliğine yönelik çok ciddi bir tehdit vardır o zaman gemiyi durdurursunuz. Ama  buradaki durumda bu şartlardan hiç biri yok" dedi. 

Gürcistan, el konma sırasında geminin kendi kara sularında olduğunu savunurken, geminin Türk işletmecisi Densa'nın  Genel Müdürü Hüseyin San, Gürcistan'ın müdahalesinin uluslarası sularda ve silah zoruyla olduğunu söyledi. 

El konan tankerin Türk ve Azeri mürettebatı serbest bırakılılırken Hakim Kiria, geminin kargosunun Gürcistan devletine teslim edildiğini ve satılabileceğini belirtti. 

Geçen yıl Rusya ile 5 gün süren bir çatışma yaşayan Gürcistan, Rusya'dan destek gören Abhazya ile denize çıkışı olmayan Güney Osetya'ya karşı izole etme politikası uyguluyor.

Editör: TE Bilişim