Türkiye, Akdeniz Havzasının Gemi Bakım Üssü Olmaya Aday

Türkiye’nin en çok büyük yerli gemi tamir bakım yüzer havuzuna imza atan Hat-San Tersanesi hedeflerini büyüttü. Hat-San İdare Kurulu Üyesi Mustafa Pepe, Akdeniz havzasında kalite ve fiyat yönünden Türk standardını oluşturacaklarını belirtti .

Türkiye’de üretilen en büyük yerli yüzer gemi tamir bakım havuzunu yaparak, tamir-bakımda Avrupa standartlarının ötesinde müşterilerine hizmet vermeyi hedefleyen Yalova’daki Hat-San Tersanesi, yeni hedeflere yelken açtı.

Hat-San Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pepe “Akdeniz Havzası’nı Türk kalitesi ile tanıştıracağız” diye belirtti . Türkiye’nin Avrupa’nın gemi tamir ve bakım üssü olması yönünde elinde ciddi potansiyel olduğunun altını çizen Pepe “Türkiye yakın ilerki zamanlarda buna en büyük aday. Şu an AB’ye sonradan giren ülkeler bu mevzuda aktifler. Türkiye’nin Avrupa’daki sektörde birinci olması için biz de elimizden geleni yapacağız” diye belirtti .

Altyapısı sağlam

Türkiye’nin tersanecilikte bir marka olması gerekmekde olduğunu bunun altyapısının var olduğunu ifade eden Pepe “Türk kalitesi, normları diye birşey Avrupa standardının üstünde. Bu olmayacak bir şey değil. Avrupa’yı çok iyi takip etmemiz gerek . Onların standarlarını itiraf edip ancak onları geçmek gerek . Bir tık yukarı çıkmamız gerek ” diyerek Türk tersaneciğinin potansiyelinin büyüklüğüne vurgu yaptı. 13 milyon dolara mal olan ve 10 ay gibi bir sürede Türkiye’nin en büyük yerli yüzer havuzunu yaparak gemi tamirinde varım diyen Hat-San Tersanesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pepe kalite ve fiyat uygulamasıyla Akdeniz Havzası’nda Türk tersaneciliğinin bir numara olması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Rol modellerimiz var Tersanecilikte yeni olduklarını itiraf eden Pepe bunun yanı sıra “Türkiye’nin en büyük üç tersanesinin arasına girmek istiyoruz. Çok eski tersanecilerimiz var. Profesyonel tersanecilerimiz var. Onları rol model olarak alıyoruz. Biz 8 senedir onlar 80 senedir. Onları örnek alıyoruz ve onlara rakip olmaktan da mutluyuz” diye belirtti . Bankalar korkmasın Türkiye’de tersane sektörüne karşı finans çevrelerinin önyargı içinde olduğuna değinen Pepe “Tersanelerin ciddi yatırımları için finansman gereksinimi var. Bankaların altından hava ve su geçen işlere kredi vermiyoruz söyleminden vazgeçmesi gerek . Farklı projeler tasarlıyoruz ancak bunların hepsini öz sermaye ile gerçekleştirmek zor. Bunun için bankaların bizlere yaklaşımları önemli. Tersane sektörüne uzaktan bakmamaları lazım gelir ” diye açıkladı .

Editör: TE Bilişim