Türkiye Enerji Koridoru Oluyor

Davos’taki Türkiye oturumuna katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yanında iki Türk iş kadını Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanzade Doğan Boyner ve Akbank CEO’su Suzan Sabancı Dinçer ile birlikte soruları yanıtladı.

Babacan genelde Türkiye’nin AB üyeliği, komşularla ilişkileriyle ilgili görüş bildirirken, Doğan ve Sabancı Dinçer enerji ve yabancı yatırımlar gibi daha spesifik soruları yanıtladılar.

EV ÖDEVİMİZİ YAPTIK: Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’nin enerji koridoru olarak anılmasıyla ilgili bir soru üzerine: "Önemli olan güvenir bir enerji koridoru olmak. Bunun için gerekli regulasyonlar yapıldı. Elektrik özelleştirmesi devam ediyor. Şeffaf bir enerji politikası devrede. Enerji sektörüne, rafineriye yatırım yapmayı güçlü bir şekilde isteyen özel bir sektörümüz var. Yani ev ödevimiz yaptık" cevabını verdi. Avrupa’nın gaz ihtiyacının yüzde 30’unu Rusya’dan karşıladığını, dolayısıyla alternatif kaynaklara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Hanzade doğan Boyner Türkiye’nin bu durumda "enerji koridoru" olarak önemli bir rol oynayacağını belirterek "n Hanzade Doğan Boyner, Rusya ile Türkiye iyi ilişkiler içinde" dedi.

İRAN’I RESME KOYUN: Önemli gaz rezervlerine sahip İran’ın "resmin içersine" konması gerektiğine değinen Hanzade Doğan Boyner, "Batı değerlerinden taviz vermeden İran’ı masaya nasıl oturtacağı konusunda yaratıcı olmalıdır" dedi. Hanzade Doğan Boyner "Türkiye’nin AB üyeliği gerçekleşmediği takdirde ne olacak. Türkiye Doğu’ya mı yönelecek" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Türkiye’nin AB üyelik sürecinden geri dönmesi söz konusu olamaz. Uzun da olsa bu süreç devam edecektir. Ancak Türkiye’nin Ortadoğu, ve diğer bölgelerle ticari, siyasi ilişkisinin sürmesi doğal. Bunlar AB süreci birbirlerini tamamlayan şeyler".

IMF VE AB ÇAPASI: Suzan Sabancı Dinçer de, Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili soru üzerine, Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme içinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin büyüme hızı ve 72 milyonluk nüfusuyla, yabancı yatırımcıların iştahını kabarttığını belirten Dinçer, hükümetin IMF ve AB çapalarına uyum gösterdiğini söyledi. Dinçer, "Güçlü bir Türkiye hem dünya hem de Avrupa Birliği için büyük bir kazanç olacak" dedi.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim